Intervju: Tanker (Ognjen i Saša)

Pročitajte šta Ognjen i Saša kažu o uspjesima benda Tanker, o budućim planovima te o Sarajevo Metal Festu, domaćoj metal sceni. Dovoljno je samo reći da je bend za svoje 3 godine postojanja imao niz zapaženih nastupa: Demofest Banjaluka 2009, Sarajevo Metal Fest 2010, support First Blood-u u Sarajevu, Mars Festival u Zagrebu, EXIT festival u Novom Sadu, kao support Apocalyptici u Banja Luci i nastup na Wakcen Open Airu. Iza sebe imaju EP od prošle godine "Sorrow Drives the Will", a već je u pripremi i prvo full length izdanje.

Pitao: A. H.
Odgovarali: Ognjen Topić i Saša Rogić
Datum objave: 04.09.2011.
Copyright: Bosnian Metal 
Foto: Tanker


Linkovi:
Tanker @ facebook
Tanker @ reverbnation
Tanker @ myspace

   
Saša Rogić
gitara
Ognjen Topić
(vokal)
Bosnian Metal:  Zdravo banjalučki "južnjaci", drago mi je da ste pristali na intervju.
Ognjen: Pozdrav i tebi, cijeloj Bosnian metal ekipi i svima koji čitaju intervju! Hvala tebi na podršci.

Saša: Aloha. Za intervju sa dobrim ljudima uvijek ima vremena. Još ako ćemo stalno o metalu, onda ću i zapostaviti druge obaveze ako treba. Hvala tebi na pozivu.


Bosnian Metal: Vi ste mlad bend a iskusni muzičari, dolazite iz bendova koji se muzički dosta razlikuju od onoga što svirate pod ovim imenom. Pa šta vas je to tjeralo da svirate sludge / southern metal?
Ognjen: Znaš kako, svi u bendu volimo taj Sludge/Southern/Groove zvuk, činjenica je da svi dolazimo iz žanrovski različitih bendova ali smo svi htjeli da sviramo ovako nešto! Ja sam odrastao uz bendove kao što su Pantera, Crowbar, Down,... i dan danas su mi to omiljeni bendovi, tako da mislim da ne moram puno da objašnjavam otkud ja u Tankeru. Jednostavno, Tanker se morao kad tad desiti, mislim da se to desilo u pravo vrijeme i da se skupila ekipa koja iskreno radi i voli to što radi! 

Saša: Svi smo mi u Tankeru bliski sa ovim vrstama metala, sa svim vrstama metala. Bez obzira što smo prolazili kroz bendove koji nemaju nikakve dodirne tačke sa ovim što Tanker danas radi, odlično se zabavljamo sa ovom južnjačkom pričom. Ja se lično osjećam slobodno kada zasviram šta mi je na duši, bez nekih strogih pravila koliko je to zapravo metalno ili nije. Znaš ono, boli te dupe, samo sviraš…

Postava Tankera
Bosnian Metal: Koliko vam je pomoglo osvojeno treće mjesto na Demofestu u Banja Luci 2009. godine i oprema koju ste dobili tada? I prokomentarišite to što sad prema riječima organizatora taj fest je pred gašenjem.
Ognjen: Mogu reći da nam je to osvojeno treće mjesto bilo početak svega, od tog momenta je sve krenulo na bolje, bili smo bend koji je tek počeo da radi i odjednom su svi čuli za nas što je veoma bitno, plus smo dobili opremu koja nam je trebala za live nastupe! Demofest se odlučio da na nam pomogne u izdavanju EP-a "Sorrow Drives The Will" godinu dana kasnije i puno smo im zahvalni na tome! Tako da o njima mogu reći samo sve najbolje! Gašenje Demofesta je jedan veliki poraz kako za grad Banja Luku tako i za cijeli region, jer je bio nešto gdje mladi i neafirmisani bendovi mogu da dobiju neku šansu! Nadao sam se da ću i za 10 godina moći da idem na  Demofest ali eto desilo se to da je ovaj Demofest 2011 bio zadnji.

Bosnian Metal:  Saša, ko komponuje vašu muziku, jesi li ti zadužen za to ili i ostali učestvuju?
Saša: Znate kako, nemoguće je da pjesmu od početka do kraja završi jedan čovjek. Pa makar i najmanje sugestije mogu dovesti do toga da neko potpuno utiče na šmek pjesme i da na kraju ne možete da zanemarite njegov uticaj. Ima pjesama koje donesem skoro pa gotove, pa momci onda filtriraju, jer na kraju, ipak Tanker treba to da odsvira. A i kad napišem sve note od početka do kraja, aranžmani se spontano sređuju sa momcima na probama, a to nije zanemariv posao. Da nebi ostao bez odgovora, dosta muzike sa “Sorrow” sam kod kuće radio sam, Dejan također, dok je sve tekstove pisao Ognjen i uletio sa par rifova. Ipak timski rad na kraju.

"Sorrow Drives the Will" EP frontcover 
BOSNIAN METAL: Sorrow drives the will čini mi se dobija sjajne kritike. Koliko ste vi zadovoljni?
Saša: A kako bi bio? Prezadovoljan sam. Ipak, čini se da je nedostatak nove muzike na sceni, pa su se svi recenzenti dali po visokim ocjenama i pohvalama, a puno manje po kritikama. Zapravo, kao da smo dobili veliko priznanje da ljudi cijene ovo šta radimo, ali pred nama je ipak zadatak da muziku dovedemo na jedan ozbiljan svjetski nivo. I uživo i u studiju. Ja lično trošim jako puno energije za unapređenje Tankera. Želja mi je da podstaknemo još mladih bendova da rade metal muziku, pa hajmo reći i hard rock muziku koje nikako ne može nedostajati, bar ne kod nas ovdje na Balkanu devastiranom lošim muzikama besmislenih i glupavih poruka. 

Bosnian Metal: Javljaju li vam se strani izdavači?
Saša: Ma jok. Ja mislim da se oni nasmiju kada čuju našu produkciju, koja je zapravo home made produkcija. Sa novim album ćemo probati napraviti veliki zvučni skok, a tada se tek teoretski mogu zainteresovati “stranci” koji su svjetlosnim godinama ispred nas u svemu. Problem naše scene je što nema iskusnih ljudi, autoriteta koji može neki bend dovesti u red. Bendovi super sviraju i prave solidne pjesme, ali su nedisciplinovani. Mislim da vani prolaze samo fanatici koji grizu i kod kojih nema “sutra ćemo” ili “nema veze može proći i ovako”. Svirati zna svako, a biti bend je nešto sasvim drugo. 

Bosnian Metal: Spremate novi album, radi li se o full length izdanju ili o EP-u.
Ognjen: Da, trenutno smo u fazi pisanja novih pjesama, neke su već gotove a dobar dio je započet i trebao bi uskoro biti gotov! EP je bio dobar početak i dobra škola, sad je vrijeme da se snimi full length album, biće nekih sitnih promjena u odnosu na EP ali ne previše! Nećemo previše odstupiti od Tanker zvuka!

Bosnian Metal: Planirate li svoju promociju pojačati snimanjem spota?
Ognjen: Iskreno se nadam da ćemo uraditi spot za novi album, onda će to biti jedno kompletno izdanje. Već neki planovi postoje i nadam se da ćemo ih ostvariti u što kraćem periodu!

Tanker at EXIT Festival - Novi Sad, 2011.
Bosnian Metal: Za vrlo kratko vrijeme imali ste dosta važnih nastupa. Koliko je to medijski bilo propraćeno i ima li ponuda za svirke u inostranstvu?
Saša: U krakom periodu imali smo četiri velike svirke, Mars Festival u Zagrebu, sa Apocalypticom u Banjaluci, Exit festival u Novom Sadu, pa Wacken Open Air u Njemačkoj. Novine, internet, pa i televizija nas je često prenosila, bar neke kratke poruke oko naših uspijeha. Dobili smo još jedno priznanje na Demofestu 2011. u Banjaluci, pa se medijima čini da smo vrući i često nas zovu i pišu o nama. Najgore šta možemo da uradimo je da prestanemo da radimo i da se umirimo. Zapravo, mi smo krenuli jednosmjernim putem, prešli smo granicu lokalnog demo benda kojem se gleda kroz prste i kojima se oprastaju greške. Ići ćemo u inostranstvo, to je sigurno, samo da sredimo stvari ovdje kod kuće. Vidjećemo kada se pojavi novi album.

Bosnian Metal:  Jedan od vaših najvećih uspjeha je nastup na Wacken Open Airu u avgustu ove godine, ukratko o tome i jesu li se neke stvari promijenile nakon toga?
Ognjen: Wacken je nešto najbolje što može da ti se desi u životu, to je sigurno! Mislim da nema veće želje svakog metal benda nego da zasvira tamo, a mi smo dobili tu priliku i bilo je odlično, od puta do tamo i nazad, svirke, organizacije, publike, nadam se da će biti sreće i prilike da se sve to jednog dana opet ponovi! što se tice promjena, mislim da nakon Wackena samo imam još veću želju i volju da radim ovo! A isto tako mislim da smo i bend i ja dobili novu energiju koju ćemo usmjeriti na snimanje albuma i nadam se da će svako ko bude slušao album moći to i da osjeti!

Tanker at Wacken Open Air

Bosnian Metal: Ostajete li dosljedni stilu i atmosferi sa prvog albuma?
Saša: Auf, zadnjih dana puno pričamo o tome u bendu. Ponoviti pjesme kao “Sorrow…”, “Nothing But Pride” i “Broken” koje je publika baš odlično prihvatila je jako teško, ali imamo još nekih kečeva u rukavu. Mislim da nećemo otići daleko od tog Tanker šmeka sa prvog CD-a, samo bi zvučno i tehnički trebali biti puno bolji, naučili smo mnogo od kada su nastale prve pjesme. Pametniji smo i iskusniji, a puno bolje sviramo.



Tanker music player (reverbnation) 

Bosnian Metal: Metal u Banja Luci i BiH uopšte, koliko je to kvalitetno i originalno. Imamo li mi bendova koji pripadaju u vrh svjetske metal scene? Imamo li mi bendova koji priapdaju u vrh svjetske metal scene?
Ognjen: Naravno da imamo, to nije upitno! Kad je scena u pitanju, mislim da sam već to jednom rekao, kvaliteta i orginalnosti ima samo sto mislim da bendovi treba da krenu sa nule, da se malo više snima, da se pojavi album nekog benda bar svakih par mjeseci, znam da nije lako i da sve to košta a da para nema ali mislim da je izvodljivo! Iz ličnog iskustva znam sta znači ulagati u bend i radim to već dugi niz godina i ne mislim uskoro prestati. Ako ništa da bar svakih par mjeseci čujemo EP/demo nekog benda je dobar početak, pa onda polako krenemo naprijed, sve je bolje od stajanja u mjestu!

Saša: Treba da ih pravimo, unapređujemo i održavamo. Ne samo svoje bendove već i drugarske. Ima bendova koji su godinama važili za svjetsku klasu, neki su odustali, neki još gaze. Lično mislim da svaki bend, pa i iz Banjaluke ili iz bilo kojeg drugog mjesta iz Bosne i Hercegovine može da bude kvalitetan koliko i oni što vladaju svjetskom scenom. Samo za to je potrebno jako puno rada i žrtve, a nisu svi spremni na to.

Bosnian Metal: Prošle godine ste nastupili i na Sarajevo Metal Festu. Par rijeci o organizaciji i kakvu buducnost predvidate ovom festu?
Ognjen: SMF je jedan odličan festival, nadam se da će ekipa koja definitvno zna svoj posao nastaviti da radi SMF još mnogo godina i da će to da preraste u jedan veliki festival na ovim prostorima!

Tanker at Sarajevo Metal Fest

Bosnian Metal: Poruka mladim bendovima i svima koji prate Bosnian Metal.
Ognjen: Ognjen: Nikad ne odustajte, to je najbitnije, kako u bendu i muzici tako i u životu! Vjerujete u ono što radite i ne pratite trendove, jer trend dođe i prođe, a samo ono što je iskreno i kvalitetno ostaje! Vježbajte, svirajte i pravite dobru muziku! A za onaj dio koji ne svira u bendu, nek samo nastave da podržavaju scenu i bendove, jer je podrška publike najbitnija!

Saša: Uzmite gitare, bubnjeve, mikrofone… pravite, vježbajte i snimajte svoju muziku. Unapređujte svoj bend svakodnevno, slušajte raznovrsnu muziku i eksperimentišite kad god stignete. Svi ostali da vam ne bude teško doći na svirku i podržati mlad bend, pogotovo ako dobro rade svoj posao. Platite ulaz na svirku, kupite disk, kupite majicu, napisite komentar na forumu. Poštujte sve momke i djevojke koji stvaraju scenu, to je jako težak posao koji neko mora da uradi.

Bosnian Metal: To je to za sada. Želimo vam još veće uspjehe u daljem radu.
Ognjen: Hvala i tebi na odličnim pitanjima i podršci!

Saša: Hvala još jednom na priči, nadam se da još neko tamo ima ideja kako da podignemo scenu na noge i da zasviramo i van naših nesretnih granica.
 
        

0 comments:

Objavi komentar