Intervju: AFTER OBLIVION (Adnan Hatić, Haris Hasančević)

Razgovarali smo sa Adnanom Hatićem "Hatom" i Harisom Hasančevićem "Harijem" iz benda After Oblivion. After Oblivion je nastao 2006. godine kao one-man projekt Adnana Hatića. U početku je sarađivao sa nekoliko muzičara iz Tuzle, a projekt se razvija u bend tek 2010. godine kada su prvi put nastupili uživo i to na Sarajevo Metal Festu. Bend danas čine: Adnan Hatić (vokal, gitara), Jasenko Džipa (gitara), Haris Hasančević (bass) i Marko Gačnik (bubnjevi). Pričali smo o nastanku benda, albumu "Stamina", planovima benda itd.


Intervju radili: Armin H., Emina Hodžić                                         Links:
Odgovarli: Adnan Hatić i Haris Hasančević             After Oblivion @ facebook
Datum objave: 30.11.2012.                                   After Oblivion@ reverbnation
Copyright: Bosnian Metal                                              Metal On Metal Records



Zdravo Hata i Hari. Ovaj intervju je davno bio u planu ali je odgođen par puta (opravdano)... drago nam je da je to konačno gotovo.
Hata: Hej. Da, nešto se rasteglo a mislim i da nismo imali nista interesantno da kažemo ranije.

Hari: Nema ba veze, nikad' nije kasno za ovakvo nešto, hvala tebi na pozivu...
 
Za početak reci nam kako je nastao bend...
Hata: Otkako sam počeo da sviram, zelio sam da stvaram ovakvu muziku. Tokom godina bio sam upleten u par sličnih projekata, ali ni jedan, iz raznih razloga nije živio dugim životom  Izgleda da je trebalo vremena da sve to sazrije kako treba i oformi After Oblivion. Imao sam nekih ideja i jednostavno snimio pjesme s nadom da će se nešto više desiti. Eto, sada smo tu gdje jesmo.

Koncertno aktivni ste trebali postati 2006. Trebali ste svirati sa Sinisterom. Šta se desilo pa niste tada nastupili.
Hata: Hm, tako nešto je trebalo da se desi sa drugom ekipom iz Tuzle. Ali nije. Vjeruj da se i ne sjećam da smo to i pokušavali.
Ta najava i sad stoji na Rock Planet forumu... moguće da je neka greška u pitanju
 

Prvi nastup je bio na SMF-u 2010. Nešto o samom festu ali i o tome kako je publika dočekala vaš prvi nastup.
Hata: SMF je odličan festival koji znači mnogo za lokalnu scenu i naročito za nove bendove, koji dobiju odličnu priliku da u vrhunskim uslovima i pred jakom publikom pokažu šta znaju i dobiju početnu dozu samopouzdanja. To se upravo desilo i nama. Nismo znali šta da očekujemo od našeg prvog nastupa niti da li uopšte možemo iznijeti te pjesme uživo, s obzirom da ne vježvbamo zajedno. Ali eto sve je prošlo manje više kako treba i što se nas tiče, zadovoljni smo tim nastupom.

  
Hari, ti si od maja 2012. novi bassist u bendu. Kako je došlo do izmjene?
Hari: Pamko je napustio bend zbog ličnih obaveza, i nakon Hatinog poziva, evo mene tu gdje jesam.
 
I u Agonize-u si bassist... Daješ li jednom bendu prednost u odnosu na drugi?
Hari: Ne! Znaš kako, u oba benda sviram sa stvarno odličnim muzičarima i pravo uživam u tome, pa to  samo mi nekako dođe kao motivacija da dam sve od sebe i što bolje predstavim muziku i jednog i drugog. 

   
Album je objavljen preko Metal On Metal Recordsa, kako si Hata došao do njih ili oni do tebe?
Hata: Da, najprije smo izbacili promotivni EP Vultures, slali ga raznim magazinima i blogerima te smo dobili poprilično dobre recenzije i reakcije fanova. Čak i više nego sto šmo očekivali. Nakon što smo skupili dovoljno dobrih recenzija, slali smo EP raznim izdavačkim kućama u nadi da ćemo dobiti ugovor, što se nakon par mjeseci i ostvarilo.

  
O albumu „Stamina“, o procesu snimanja...
Hata: Snimanje je trajalo relativno kratko, par sati po pjesmi, ali sam proces finaliziranja je bio poprilično dug. Nisam htio da se objavi polovičan rad kojim ja lično ne bih bio zadovoljan i vrlo temeljno sam razmislio o tome kako album treba da zvuči i izgleda. Nešto više od dvije godine je prošlo od kada su snimljene prve gitare do objavljivanja albuma.

Reci nam nešto o cover-artu i nazivu albuma... povezanosti između to dvoje.
Hata: Cover i layout za CD sam radio ja i on prikazuje novi oblika života koji se uzdiže nad uništenoj i gotovo mrtvoj planeti zemlji. Sam naziv albuma, Stamina, predstavlja snagu kojom život uvijek pobjeduje.
 
Jesu li bili i drugi labeli u igri?
Hata: Kao što sam spomenuo, reakcije su bile daleko iznad naših očekivanja, tako da je bilo mnogo raznih ponuda, uključujući i veće izdavačke kuće. Na kraju kada smo sve uzeli u obzir, odlučio sam da sklopimo ugovor sa Metal On Metal Records jer mi se sviđa način njihovog poslovanja i sama činjenica da su oni tu prvenstveno kao veliki zaljubljenici u metal muziku. 

   
Je li prerano da pitamo hoće li Metal On Metal Records biti izdavač i vašeg slijedećeg albuma?
Hata: Rano da govorimo o sledećem albumu jer Stamina je jos uvijek vruće izdanje.

Već je objavljen solidan broj recenzija na raznim portalima. Kakve su ocjene?
Hata: Kao i na Vultures EP, reakcije su odlicne. Ljudi su uglavnom prepoznali ono što radimo i cijene to. Najveca kritika je neorginalnost, ali ja to ne prihvatam kao nešto negativno, jer nije niti bio cilj da izmišsljamo nešto novo. Death metal je savršen onakav kakav jeste i mi samo nastavljamo ići utabanim putem. 



U Beogradu ste 24. Novembra svirali sa Awaiting Fear-om, Azazel-om i Deeper Down-om, nastupi su snimljeni za DVD... O čemu se radi?
Hari: Radi se o super metal okupljanju koje je organizovala ekipa iz Beograda, i pošto su Awaiting Fear radili promociju svog novog albuma „After Execution“, a i mi „Stamina-e“, odlučeno je da se cijeli koncert snimi i izda na DVD-u, koji bi trebao izaći sljedeće godine. Koncert je bio odličan, bendovi također, a vjerujem ni da DVD neće biti ništa lošiji. Hvala ekipi iz BG-a na pozivu!
 
U decembru ćete svirati u Sarajevu i Tuzli... Recite nam nešto o tome i bendovima sa kojima svirate.
Hari: Koncerti u Sarajevu i Tuzli su BiH promocija našeg albuma. Koncert u Sarajevu održava se u AG clubu, 22.12, a u Tuzli 23.12. U Sarajevu sviramo sa vrlo zanimljivim i odličnim instrumentalno tech/death metal bendom Insolitvs iz Varaždina, sa kojima je Agonize već djelio binu u Hrvatskoj i Sloveniji, i sa melodic death bendom Defiant iz Požege. A u Tuzli će sa nama svirati Awaiting Fear iz Beograda i Insolitvs. Pa ko može, neka dođe. Dobar provod i dobar death metal su „garant“.

Štand sa vašim „merchom“ bi trebao biti na tim svirkama? Po kojoj cijeni će posjetioci moći kupiti CD i majicu?
Hata: Da, bit ce tu nekih stvarčica i cijena ce biti simbolične.

Hata je osnivač benda, a koliko drugi članovi učestvuju u stvaranju muzike?
Hata: Što se tiče Stamina albuma, on je napisan prije nego što su se ostali uključili u bend, tako da sam uglavnom ja radio na muzici. Novi album će da bude druga priča, i već smo počeli zajednički da radimo na novim pjesmama. Iskreno mislim da je to dobra stvar za bend, donijet će dozu svejžine u zvuk.

Hari: Mi (ostali članovi benda) smo došli na već napisan album, i trenutno se fino provodimo svirajući ga uživo, a kako je Hata već rekao, u proces pisanja novog materijala uključuju se svi, pa ostaje da se vidi šta će se izroditi iz toga... Ja iskreno jedva čekam! 

Ne živite u istom mjestu pa reci koliko često imate probe?
Hari: Zbog ličnih obaveza, obaveza prema drugim bendovima, pa i te daljine, ne baš često, ali sve dok bend funkcioniše ovako kao dosad', ne vidim to kao problem.

Tek što je objavljen album, vi ste odmah počeli raditi na novim pjesmama... kad se može očekivati slijedeće izdanje?
Hata: Već imamo dosta ideja koje predstavljaju skelet novog albuma. Plan je snimiti EP početkom 2013. godine i onda se polako baciti na novi album. Kada će on biti spreman, prerano je reći.




U ljeto prošle godine godine snimili ste spot za pjesmu "Septic Mind" nešto o tome i da li su novi spotovi u planu?
Video za Septic Mind smo snimali dijelom u Markovoj vježbaoni a dijelom u mojoj sobi. Spot jeste vrlo jednostavan, ali u svkom slučaju je bolja opcija nego statična slika. Moram reći da je Jasenko najviše pretrpio tokom snimanja jer je morao da skakuće na jednoj nozi, s obzirom da mu je druga bila friško u gipsu. Novi video je u planu i ovog puta ćemo tome posvetiti više pažnje i vremena i uraditi nešto što će nadamo se biti vizuelno daleko interesantnije. Kao i prvi put, sve ćemo odraditi sami.

Ostali planovi za After Oblivion?
Hata: Planovi su kao i kod svakog drugog benda, svirati i snimati  Prvi novi korak ce biti novi EP, zatim video i par koncerata početkom naredne godine. Ako sve bude išlo po planu, na ljeto ćemo uskočiti na par festivala i onda punih baterija snimati novi album.
 
Imate li neku poruku za čitatelje Bosnian Metal bloga?
Hata:  CDova, majica ..

Hari: Znam da već zvuči kao kliše, ali zbog situacije u kakvoj smo, mislim da nije na odmet reći... podržite metal, pogotovo lokalnu scenu, jer malo nas je i samo zajedno možemo sve ovo dignuti na jedan viši nivo! Pozdrav svima!
 
Toliko za ovaj put. Želimo vam puno sreće i uspjeha u daljem radu.
Hata: Hvala, sretno i tebi  Zaista cijenim ono sto radiš sa svojim blogom. Imati kompletnu historiju BH metal muzike na jednom mjestu, velika je vrijednost.

Hari: Hvala i tebi puno, i na pozivu, i na svemu što radiš za Bosanski metal, nadam se da će doći vrijeme kad će se tvoj rad, koji radiš skroz dobrovoljno i bez ikakve nagrade, cijeniti onoliko koliko i zaslužuje!



2 komentara:

  1. Svaka cast raja, svaka cast i bendu i osobi koja omogucuje intervju !

    OdgovoriIzbriši
  2. stara priča / nova priča4. prosinca 2012. u 15:10

    velika metal priča nove škole

    OdgovoriIzbriši