Intervju: COLD SNAP (Jan Kerekes)

Cold Snap je jedan od najboljih nu metal / groove metal bendova u regiji. Bend je osnovan 2003. godine. Svirali su u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Holandiji, Italiji, Belgiji, Poljskoj. Nastupili su bendvima Soulfly, Disturbed, Limp Bizkit idr. Snimili su EP "Mea Culpa" (2005), i dva albuma "Eempty Promises" (2008) i "Perfection" (2010). Na posljednjem izdanju producent im je bio Tue Madsen, a kako stvari stoje Tue će biti producent i na novom albumu. Pored toga, dogovaraju i nove nastupe širom Evrope.


Intervju radio: Armin H.                                                            Links:
Odgovarao:
Jan Kerekeš                                                          Cold Snap - official website
Datum objave: 27.03.2013.                                                       Cold Snap @ facebook
Copyright: Bosnian Metal                                                                       Cold Snap @ myspace

Fotografije: Cold Snap facebook page


Zdravo Jan. Reci nam šta se ima novo u taboru Cold Snap-a?
Jan: Pozdrav svima! Upravo se spremamo za snimanje novog albuma u Morris Studiu u Zagrebu i to ponovo sa velikanom Tue Madsenom, jednim od najpoznatijih metal producenata na svijetu. Uz to, dogovaramo nove nastupe na ljetnim festivalima i polako pripremamo turneju za jesen.

Podsjeti nas kako je nastao Cold Snap?
Jan: Jednostavno! 5 srednjoškolaca povezala je metal glazba. Počeli su se družiti, zatim shvatili da bi htjeli i svirati i eto sve je ostalo isto sve do danas. Dogodilo se mnogo lijepih stvari i tako dugo dok bude lijepih stvari biti će i Cold Snap-a. Ove godine slavimo 10 godina rada.

Koji su vaši uzori?
Jan: Pantera, Korn, Hatebreed, Tool, Machine Head i mnogi drugi

Iza vas je nekoliko izdanja...
Jan: Da, prvo samo sami izdali 206. EP "Mea Culpa" sa 6 pjesama, zatim je hrvatska izdavačka kuća Dancing Bear izdala prvi album 2008. "Empty Promises" sa 13 pjesama, zatim njemačka izdavačka kuća Made In Germany-music 2010. "Perfection" sa 13 pjesama

Na posljednjem albumu, sarađivali ste sa Tue Madsenom, kako je došlo do te saradnje?
Jan: Pa cijeli bend je bio na ljetovanju i jedan prijatelj iz Slovenije nam je predložio da kontaktiramo Tue Madsena. To smo napravili i nakon što je Tue vidio da smo ozbiljan bend rekao je: "Dolazim!" Jedva čekamo 18.4. kada ponovo dolazi Tue i idemo u studio.

Obradili ste pjesmu "Bongo bong" (kako/zašto ste došli na tu ideju)
Jan: Leo ( gitarist ) je jednog dana došao na probu sa napravljenom obradom. Rekao je da mu se pjesma svidjela i odsvirao nam je obradu. Mi smo odmah znali da to može biti super. Kroz koncerte smo se u to uvijerili, publika je odlično reagirala, a kasnije su super prihvatili i video spot.

Novi album je u pripremi, kad bi trebao ugledati svjetlost dana?
Jan: Novi album će se zvati "World War 3", a svjetlost dana će ugledati 1.7.2013. godine

Snimili ste nekoliko spotova... Može li se očekivati još neki u skorijoj budućnosti?
Jan: Do sad smo snimili i objavili 10 video spotova i dosta smo zadovoljni sa reakcijama na video spotove. Iskreno, koliko god bi mi htjeli snimati novi spot, trenutno nemamo sredstava, no vjerujemo da ćemo uspjeti uskoro staviti na sranu neki novac i snimiti odličan novi spot.




Bilo je i nekih nagrada?
Jan: Da, 2006. godini  dobili smo Zlatnu Kooglu za njaboljen novog izvođača u Hrvatskoj. Na pokraj svega, najbolje nagrade su one koje dolaze iz publike. Pozitivne reakcije nakaon baš svakog koncerta.

Imali ste veliki broj nastupa širom Evrope, šta bi od toga izdvojili kao najbitnije, najinteresantije?
Jan: Definitivno nastup na najvećem svjetskom metal festivalu - Wacken Open Air 2012., to je bilo posebno iskustvo i učiniti ćemo sve da ponovo zasviramo tamo. Naravno tu su i super nastupi na Metal Campu, ali i europske turneje sa Pro-Painom i Dead By Aprilom.

Trebali ste nastupiti na Burning Sea Festivalu, ali festival je otkazan,
Jan: Da, žao nam je zbog toga, kao i mnogim drugim metal bendovima iz Hrvatske i susjednih zemalja. Prvo, zato što je to mogao biti početak jednog dobrog i kvalitetnog festivala, a drugo, ono što nedostaje je druženje. Druženje sa ljudima, druženje među bendovima. Premalo se ulaže u metal glazbu i metal scenu u Hrvatskoj i jako je teško svima, no sigurno nećemo dati da sve propadne. Pomoći ćemo jedni drugima i nadamo se oformiti neki durgi festival, pa makar u manjem izdanju.

Imate li nekih dogovora za nastupe u BiH uskoro?
Jan: Da, za početak vidimo se u Ljubuškom 20.7. na festivalu, a sada kontaktiramo sa brojnim prijateljima i booking agencijama iz BIH i nadamo se da ćemo se više družiti povodom promocije novog albuma.

Koji bendovi (sličnog stila) iz regije se po tvom mišljenju izdvajaju po kvalitetu?
Jan: Inciter, Father, Mass Hypnosis i sigurno puno bendova iz BIH i Srbije, no eto kao što sam rekao, premalo se družimo i premalo sviramo zajedno da bi mogao imati bolji uvid u BIH scenu. Ove godine ćemo svirati sa Aesthetic Empathy, Hellride i Heaven Rain tako da jedva čekam da vidim i čujem dečke.

Šta se može očekivati od Cold Snap-a u narednih godinu-dvije?
Jan: Odličan novi album "World War 3" koji do sad najbolje pokazuje što je Cold Snap, pod broj jedan - metal bend, a onda neka se svađa tko želi, čega sve još tu ima. Sigurno jedan video spot, još nismo sigurni za koju točno novu pjesmu, ljetne festivale, europsku turneju u listopadu i sigurno 3 nastupa do kraja godine u BIH. A za 2014., samo neka bude zdravlja i bude i svirki i spotova i turneja...

Hvala na odgovorima. Želimo vam puno sreće i uspjeha u daljem radu.
Jan: Hvala Vam i Vašim čitateljima na interesu za Cold Snap. Obećavamo nećemo nikoga razočarati i nastaviti ćemo raditi ono što volimo. Svako dobro i nadamo se da se vidimo uskoro.

0 comments:

Objavi komentar