Intervju: Monolit





Da li je potrebno posebno predstavljati ovaj kultni  bosansko-hercegovački bend koji se ujedno smatra i pionirima bosansko-hercegovačke metal scene u 80-tim godinama? Oni su Monolit i dolaze iz srca Hercegovine tačnije Mostara! Oni nikad nisu bili zaboravljeni, oni su još uvijek tu! Sve ono što biste  ikad željeli znati o počecima jedne grupe koja je nastala u nevjerovatnim 80-tim i kako je to izgledalo nekada u bivšoj Jugoslaviji, imate priliku pročitati u sljedećem interview-u u kojem smo razgovarali sa Slobom i Peđom...


Date: May 2010                                                                     
Made by: Emina Hodžić i Armin Husić                                          CopyrightBosnian Metal

Bosnian Metal: Kada je osnovan bend Monolit?
Monolit (Sloba): Bend je osnovan u Mostaru 1988 sa postavom: Slobodan Ernjaković - gitara & vokal, Predrag Glogovac - gitara, Marin Bago – bass i Zlatko Mehić – bubanj, sa jasnim pravcem i ciljem: Biti prvi pravi metal band iz grada,a i šire okoline!
   
Bosnian Metal: Kako je to izgledalo nekada, biti metalac u onim vremenima?
Monolit (Sloba): Pa po meni je to bilo kao biti narodni heroj u 60-im... Svi smo osjećali veliki zanos i maksimalno smo vjerovali u to što smo radili... Kao i danas... Jedino je razlika je što je tada bila vibrantnija scena kroz cijelu tadašnju državu što nam je dalje davalo vjetra u jedra...

Bosnian Metal: Odakle ste crpili i ideje i kojom ste se tematikom bavili?
Monolit (Peđa): Tematiku smo kao i većina bendova u početku  80-tih godina crpili iz svakodnevnice, fantazije i vječite borbe dobra i zla... Od 90-te godine smo počeli da ulazimo u zrelije vode kako muzički tako i tekstualno.


Bosnian Metal: Pod kakvim uslovima ste radili?
Monolit (Peđa): Uslovi su u prve 2 godine bili pomalo naivni. Imali smo instrumente ali do prostorije za vježbanje se malo teže dolazilo i nije bilo dovoljno prostora za svirke.

To se mnogo također popravilo od '90-te godine sa stalnim prostorom za vježbanje, većim uvažavanjem od okoline i od ljudi sa radija i odgovornih za svirke, ali i od prihvatanja i uvažavanja tadašnje publike, tj raje generalno.


Bosnian Metal: Ko vam je bio uzor? Šta vas je podsticalo da svirate?
Monolit (Peđa): Za sav trud od početka svu četvoricu je podsticala maksimalno muzika pored i samog  društva u kojem smo se svi kretali i privatno... Prije svega smo svi poceli u ranim godinama, bukvalno kao klinci, da ne kažem djeca od 12-14 godina, da se palimo na metal i čvršći zvuk i da se upoznajemo preko muzike...Favorit kompletnog banda je bio Iron Maiden i tu smo se svi nalazili tako da sve melodično što smo imali bar u početku možemo zahvaliti njima... Tu su bili i Judas Priest, AC/DC, Motorhead, Dio, Black Sabbath, Metallica koji su bili glavni uticaji na nas kao fanove u samom početku. Ubrzo zatim su došli i bendovi poput Slayer, King Diamond, Crimson Glory, Kreator, Queensryche, Exodus i mnogi drugi iz tog perioda i svi su oni ostavili mnogo uticaja na nas kao bend  pri samom formiranju, kojim pravcem da idemo ali i u samom zvuku... Mada smo htjeli od samog početka, iako nedovoljno iskusni, da imamo ”svoj zvuk” i da ne kopiramo nikoga.

Bosnian Metal: Ko je je bio zadužen za pisanje vaših tekstova i gdje ste nalazili inspiraciju?
Monolit (Peđa): Tekstove tj. teme i ideje su najviše radili Zlatko i Sloba uz pomoć Marina i mene, dok se muzika kao ideja i osnova stvarala kod mene i Slobe uz nadogradnju cijelog benda na probama. Tekstualno, inspiracija nam je bila sve oko nas i dešavanja na našoj ”kugli”,  a muzički smo htjeli da zvučimo kao naši idoli, da pronalazimo svoj stil i stvaramo ”našu” muziku, normalno u svijetu metala!


Monolit (Sloba): Za ovaj naš prvenac, došli smo i do saznanja da bi bilo glupo da se bakćemo nekim sf  ili horror temama, što u prošlosti je bio slučaj... Na grub način smo skontali da je život katkada veći horor od fikcije...


Bosnian Metal: Kako je proteklo snimanje prvih stvari?
Monolit (Peđa): '88–e smo snimili prvu stvar ”Kletva”,a  ubrzo zatim te iste godine jos 2 stvari ”Slavno je tvoje ime” i ”You must die” koja je ujedno i naša prva stvar na engleskom jeziku.

Tu smo već bili odlučili da se koncentrišemo 100% na engleski jezik jer je to definitvno, bar tada, bio jezik metala, pravog, ne onog kao Osmi Putnik iako su nas neki u početku čak i poredili sa njima ccc...

'90-te snimamo drugi demo sa 3 stvari obrada poznate teme ”Povratak Otpisanih” , ”Between God & Satan” i ”Jester Leads The Game”... Sa posljednom smo definitivno našli svoj pravac i stil i ubrzo s tim demo snimkom smo imali kompletan materijal u spreman za debi album.

'91. godina je bila najaktivnija godina banda. Prelazili smo bukvalno iz malog u veliko i tu je bilo mnoštvo dešavanja od puštanja naše muzike na radiu Zagreba, Beograda, Sarajeva, da ne spominjemo već ustaljeno puštanje naše muzike na radijima Mostara, do izlazaka članaka u tadašnjim muzičkim magazinima i fanzinima te sve većem broju pisama i poziva što od fanova i organizatora svirki iz čitave bivše Jugoslavije do čak i  ponuda svirki u inostranstvu. Godina se masivno završava sa svirkom u Sarajevu na već legendarnom metal festivalu u Skenderiji gdje band dobiva definitivno jedne od najvećih ovacija. Intervjui za radio i magazine te  snimak za  jednu od  najpopularnijih tv stanica tada TV Sarajevo su se radili i onda dolazi kobna '92... Planovi da čitav band pređe u Sloveniju na privremeno su se spremali ali situacija je bila nekontrolisana i band se razilazi na 3 strane, Sloba -Kanada, Predrag – Norveška, Marin i Zlatko ostaju u Mostaru i kobne '94 godine osnivač benda Zlatko Mehić gubi život u ratu... Bio nam je veliki prijatelj svima.
Picture


"Negdje  u početku '92, 
napravili  smo tj. skrojili 
profesionalno scensku odjeću 
u bijelom - In Flames nam je 
”maznuo” ideju 
mnooogo godina kasnije..."











Bosnian Metal: Nakon svega što se desilo vi ste u novoj eri odlučili ponovo da okupite bend iako nema Zlatka?
Monolit (Peđa)Bend je aktivan ponovo od 2006, kada smo Sloba i ja  odlučili da snimiti ponovo pjesmu ”Kletva” kao tribute za Zlatka(master snimci su izgubljeni u vihoru rata), prvenstveno što je tekst itekako aktuelan i poslije mnogo godina, ali i  prvenstveno što je i skoro sam Zlatko tvorac tih rječi. Taj  snimak nas obojicu spaja i muzički i privatno pa smo odlucili i  ”konačno” da snimimo taj debi album koji je trebao da ugleda lice te davne '92/93... Dakle, album ”Arcana Balkanica”se snimio na 2 kontinenta i produkt je čak 3 zemlje. Pored Kanade i Norveške tu je i mladi producent iz Švedske, Ronnie Bjornstorm koji radi co-produkciju master snimaka sa Slobom i samnom... Tu nalaze 3 stare stvari : „Kletva“, „Otpisani“  i „Jester“, a dobar dio albuma se zasniva na starim idejama u periodu '90-94. Jedino su ”Arcana“ , „Pride“ i „Detriment“ stvari koje su kompletno napravljene '06/07 . Tekstualno je veoma jak i sam naziv albuma kao i povezane teme koje daju sliku o koncepciji i temi svega onoga što je bilo. Album izlazi 2008.  za One Records iz Beograda.


Bosnian Metal: Da li ste već dobili ponude za turneje čime bi obilježili svoj veliki 'comeback'?
Monolit (Sloba): Ponuda i interesovanja ima i mimo našeg eventualnog okupljanja nekih muzičara koji bi nas upotpunili i ogromne želje za tim. Ostale su te stvari logistike... Da nas ne košta bubreg i ruku, samo da odemo na turneju... Za početak vjerovatno bi bili u pitanju ti regionalni centri.... Diljem naše bivše države!


Monolit ( Peđa ): Bend ima već mnogo različitih ponuda za turneju pa čak i na velikim festivalima po Evropi. Sad se radi  na kompletiranju banda  ali i ono što najviše želimo, što je vjerovatno  i ponovni 100% rad banda, je samostalna svirka i koncert u rodnom gradu, Mostaru sa originalnim basistom Marinom.


Bosnian Metal: Šta bi vi mogli reći o sebi kao bendu ?
Monolit (Peđa): Izjava bi moglo biti mnogo, a od toga bi bilo da smo definitvno prvi pravi metal bend iz Mostara i Hercegovine. Ok, bio je tu Zemljotres i Ehinokokus prije nas  i Vulkan uporedo sa nama, ali koliko su oni bili metal to je diskutabilno. '91 smo bili toliko  naloženi da budemo skroz profesionalni i da nam to bude život.

Umorni smo od metal scene ”svi u crnom” ! U ranijim godinama mi smo čak kovali ideju da MI budemo kompletno u bijelom i čak za pola benda, negdje  u početku '92, napravili  smo tj. skrojili profesionalno scensku odjeću u bijelom - In Flames nam je ”maznuo” ideju mnooogo godina kasnije ( smijeh ), pa do toga da smo bili toliko spremni i odlučni da izađemo na svjetsku scenu i da nas ništa nije moglo zaustaviti u tome osim jebenog rata ...  I do toga da sad  već imamo kompletan materijal spreman za album broj 2 i da je velika vjerovatnoća da ćemo se vratiti na scenu full-time!


Bosnian Metal: Da li možemo nešto očekivati novo od vas u ovoj 2010. godini?
Monolit (Sloba): Pa znamo da nas čeka dalji rad na našem 'Sophomore' izdanju... Razlog za žurbu nemamo i jedino smo sebi odgovorni da to bude prije svega dobro i  malo više raznovrsnije nego 'Arcana Balkanica' izdanje... No, o tom potom da ne baksuziramo.


Bosnian Metal: Hvala vam puno što ste odvojili vremena za ovu priču pa se vidimo nekad u budućnosti!
Monolit: Lijep pozdrav i tebi!

0 comments:

Objavi komentar