Intervju: FESTIVAL OF MUTILATION (Goran, Jasenko, Sasa, Marko)

Ovaj put razgovarali smo sa bendom Festival of Mutilation, tj. sa njihova sve četiri člana. Prije par dana (07.10.2011.) u Sarajevu su promovisali svoj EP "Personal Cosmos". Pričali smo o starom materijalu, odlasku starih vokala, novom materijalu, njhovim nastupima i planovima. Prodajom ovog CD-a će finansirati snimanje novog albuma za koji već imaju par spremnih pjesama.

Pitao: Armin H.
Odgovarali: Jasenko Džipa, Marko Gačnik, Goran Džidić i Saša Džino.
Copyright: Bosnian Metal
Datum objave: 11.10.2011.

Links: 

Bosnian Metal: Zdravo FOM-ovci, hvala vam što ste pristali na intervju. Čast nam je biti među prvima kojima ćete predstaviti više detalja o vašem EP-u.
FoM:  Pozdrav i tebi, čast je i nama da radimo intervju sa jednim od najaktivnijih blogova vezanih za bh.  metal scenu.  Hvala ti u ime svih metal bendova iz BiH.

Bosnian Metal: Pošto nam je ovo prvi intervju sa vama, kako bi izgledala vaša kraća biografija?
FoM (Marko): Bend je nastao početkom 2007. godine, a prije toga smo Sale, Jale i ja svirali neke heavy/thrash obrade (Maideni, Metallica i slično). Ubrzo smo počeli raditi svoje stvari, pa su se zaredale i svirke, tu je u priču uletio i Ermin na mjesto vokala, pa se počelo intenzivnije raditi, svirati, komponovati i snimati materijal koji se našao na "Gods of Infernal Desolation". Sa samim završetkom snimanja Ermin nas napušta, a u bend dolazi Hana, koja je pjevala u par lokalnih bendova (ex-Torture Assault, Ambrosia). Sa njom smo radili na promociji albuma, kao i novim pjesmama, ali se baš i nismo "kliknuli", tako da smo odlučili nastaviti bez nje. Ubrzo je Džida došao u bend, a uz odličan vokal je donio i drugu gitaru, koja je uveliko upotpunila zvuk FoM-a. I eto, ovih dana završavamo novo izdanje koje će slijediti i full lenght album, izdan od neke dobre izdavačke kuće (hehehe)...

Bosnian Metal: Možete li nam reći koji je razlog Erminovog odlaska iz benda?
FoM: To je u potpunosti bila njegova odluka, a tačan razlog ne znamo ni mi.  Iznenadili smo se kad nam je rekao da odlazi i dan danas nam je žao sto je otishao jer je dobar čovjek, prijatelj i veliki fan death metala.

Bosnian Metal: Nakon njega jedno vrijeme Hana Hadžajlić je bila zadužena za vokal, zašto je ona otišla?
FoM:  Zbog suprotnih stavova i mišljenja smo odlučili da nam treba neko "sličniji" nama. Njoj svaka čast za sav uložen trud, ali jednostavno "to nije bilo to".
Festival of Mutilation
s lijeve strane: Saša, Goran, Jasenko, Marko

Bosnian Metal: Nakon nje Gorane dolaziš ti. Već jednom smo pričali o tvom dolasku u bend ali možeš li za one koji to nisu pročitali ponovo reći kako je došlo do saradnje?
FoM (Goran): Momci su me kontaktirali preko interneta. Pitali su me da budem vokal u bendu, al' na to nisam pristao. Razlog tomu je to što sebe ne vidim samo kao vokala u nekom metal bendu i na bini bi se osjećao kao kreten bez gitare. Nisam ja taj tip. Posto mi se od samog početka dopadala njihova muzika, predložio sam da uz vokal sviram gitaru. Oni su pristali i suradnja je počela. 




Bosnian Metal: Sada kada je i Goran tu, zvuk je uživo potpuniji. Koliko su publika i vaši prijatelji i fanovi, zadovoljni "novim" Festival of Mutilation-om?
FoM: Koliko smo uspjeli primjetiti, dosta ljudi sluša i leži im novi materijal. Ono što nam se posebno svidjelo je to da nas sada slušaju i ljubitelji modernog metala, iako ne zvučimo  toliko "moderno". Smatramo da sada imamo ozbiljniju i kvalitetniju muziku, te da radimo malo promišljenije nego prije... Idu godine, taloži se iskustvo...

Bosnian Metal: Marko tebi ću postaviti jedno pomalo “djetinjasto” pitanje... S obzirom da te mnogi smatraju jednim od najboljih bubnjara u BiH koliko ti je trebalo da svoj talent usavršiš do tog nivoa?
FoM (Marko): Pitanje je skroz OK (smijeh). Prvo, smatram da je moje sviranje još uvijek daleko od "savršenog" u ovih nepunih šest godina koliko sviram bubanj. Potrebna je volja, a ponajviše vježba. Ono što mi je najviše pomoglo je konstanto slušanje (ali baš slušanje!) muzike i bubnjara koji su uticali na moj stil (mada mislim da još nemam u potpunosti izgrađen stil sviranja). Kada poslušate novi EP (kad izađe) možda čujete par trikova u stilu Longstreth-a, Kollias-a, Hoglan-a, Roddy-ja, Reinert-a, Jarvis-a... moje sviranje je mix svirke ovih bubnjara, samo što još nisam ni do koljena nijednom navedenom! :D

Bosnian Metal: Učestvovao si (Marko) na SickDrummer "online" takmičenju, kako je to prošlo?
FoM (Marko):  Nisam ništa dobio, ali to mi i nije bio cilj, mada ne bi bilo zgoreg i dobiti nešto (smijeh). Doduše, zbog mnogih obaveza koje mi uzimaju vrijeme koje bih proveo za bubnjem, nisam stigao da se bolje pripremim za to takmičenje. Kao što kažu, važno je učestvovati... Spoznao sam koliko još moram raditi na svom sviranju. A i objavili su novo takmičenje sa Hannesom iz Obscure, pa možda i tu nešto pokušam, nikad se ne zna...

Festival of Mutilation live
Bosnian Metal: Pored Festival of Mutilation-a sviraš i u After Oblivion-u i odnedavno i u Forensic Clinic-u, kako teče saradnja sa tim bendovima?
FoM (Marko): Odmah moram naglasiti da mi je FoM prioritet, jednostavno zato što sam tu od samog početka, ovo je moj bend koji pravi muziku baš kakvu volim... After Oblivion je super iskustvo koje se odrazilo na FoM i dolazak Gorana u bend, jer smo uvidjeli da bendovi sa članovima iz različitih gradova mogu funkcionisati jednako dobro (ako ne i bolje) kao i bendovi stacionirani u jednom gradu. Saradnju sa Hatom i Pamkom ćemo uskoro okruniti sa novim izdanjem i dobrim ugovorom za izdavanje, ali trenutno vam ne smijemo ništa o tome reći detaljnije... U Forensic sam uletio kao privremena zamjena za par svirki (od kojih se nažalost desila samo jedna), a uskoro bi trebali početi snimati bubanj za album... tačnije, uskoro ćemo snimati bubanj za FoM i Forensic u BHHC Booking Studiju. Očekujem mnogo potrošenih živaca i kalorija... (smijeh)

Bosnian Metal: Saša, ti si takođe važna karika u FoM-u, ustvari bass na vašim materijalima dolazi dosta do izažaja što nije čest slučaj kod nas. Koliko ti učestvuješ u stvaranju vaše muzike?
FoM (Saša): Prošli album koji smo snimili, pjesme smo radili Jale i ja, neke zajedno, a neke pojedinačno (gitarske i bass dionice, dok bubanj i vokal rade svoj dio zasebno). Što se tiče novog materijala Goran je došao kada smo vec uradili pjesme za EP, tako da je on počeo raditi sa nama na novijem materijalu.

Bosnian Metal: Ti (Saša) si svirao u Evading Downfall-u i Odaru. Zašto si napustio Evading Downfall i je li Odar i dalje na okupu, od njih odavno nismo čuli nikakve vijesti?
FoM (Saša):  ED sam napustio iz privatnih razloga. Nova postava mi se čini dosta interesantna i volio bih da ne prekidaju sa radom. Što se tiče Odara, on je u nekom stanju mirovanja, koliko ja znam, jer dugo nismo ništa radili. U pripremi je bio materijal za naredni album, ali vjerovatno zbog obaveza članova snimanje nije u toku.

Bosnian Metal: Gorane, je li situacija sa probama ista kao i prošli put kad smo razgovarali ili sada češće možete vježbati zajedno?
FoM (Goran): Situacija je jos gora jer zadnjih mjeseci imamo velikih obaveza prema poslu i fakultetu. Nadam se da cemo od prodaje ep-a moći kupiti helikopter pa ću češće dolaziti na probe u Sarajevo. (smijeh)

video zapis sa snimanja pjesme "Personal Cosmos"


Bosnian Metal: Sad ćemo malo o vašem novom izdanju. Naime, EP se zove "Personal Cosmos". Gdje je sniman album (produkcija, mix, mastering itd.)
FoM (Jasenko):  Bubnjevi su snimljeni u BHHC studiju a gitare, bass i vokal su snimljeni kod mene u stanu. Produkciju, mix i mastering sam ja uradio. Još uvijek učim, nabavio sam i neke opreme neophodne za dobro urađen posao. Nadam se da je ova produkcija dovoljno dobra da privuče neke veće izdavačke kuće. 
Cover art EP-a Personal Cosmos

Bosnian Metal: Jasenko, radiš li s drugim bendovima na produkciji i snimanju?
FoM (Jasenko): Radio sam jednu pjesmu za mladi sarajevski punk bend Šamar. Uskoro kod mene počinje snimanje novog albuma benda Forensic Clinic. Zanimljivo je da sam nudio nekim ljudima da im probam poboljsati snimke ili ako nista uraditi na svoj nacin iz zabave, bez novcane naknade, medjutim nikad mi niko nije poslao snimke a neki su se čak i uvrijedili sto sam im to predložio. Čudan narod...

Bosnian Metal: Ko se pobrinuo za dizajn covera?
FoM (Marko): Ja. Cover je, pored toga što ilustruje nove pjesme, prikaz napretka benda i ulaska FoM-a u svoju malu "renesansu". Mislim da smo u ovih godinu-dvije postali zreliji i ozbiljniji i da se to odrazilo na našu muziku.



Bosnian Metal: Prije par dana promovisali ste svoj EP u AG Clubu u Sarajevu. Koliko su metalci podržali to?
FoM (Jasenko): Posjeta je bila iznenađujuće dobra. Mislim da su tome uveliko doprinijele i predgrupe Brainchain i Ambrosia. Klub AG je bio pun i publika je maksimalno ispoštovama sve bendove. Bolju atmosferu, bar u skorije vrijeme, ne pamtim kada su u pitanju svirke domaćih bendova.
I ovim putem zahvaljujemo svima koji su došli jer bez njih bend ne bi ni postojao jer ne bi imali kome svirati.

Bosnian Metal: Ovim ćete finansirati printanje vašeg drugog full length izdanja, možete li nam reći jeste li uspjeli prodati sve CD-e koji vam je poslao Old Cemetery Records?
FoM: Pa sa EP-om ćemo pokušati uganjati neki bolji deal sa jačim izdavačem (mada smo zadovoljni i prilikom koju smo dobili sa OCR-om za prvi album), koji će biti voljan da nam finansira snimanje, kao i diskove, a možda i merch... EP će biti i u prodaji u BiH, sa svrhom finansiranja snimanja ostatka albuma... Dakle, svako ko želi čuti čitav album čim prije, neka podrži bend kupovinom ovog EP-a ili našeg prvijenca "Gods of Infernal Desolation".
CD-ovi koje nam je poslao OCR su još uvijek kod nas, samo je par komada otišlo... Pokušat ćemo ih prodati raznim distributerima u regionu, ne bi li skupili nešto novca za opremu/snimanje.

Bosnian Metal: Ovde je cijena bila oko 4-5 KM a u SAD-u oko 10 dolara, imate li predstavu koliki je ukupni tiraž bio i koliko je primjeraka tamo prodano?
FoM: Ukupni tiraž je bio 1000 diskova, ne znamo koliko je dosad prodano.

Bosnian Metal: Ima li neko na našoj sceni koga bi izdvojili po kvalitetu produkcije, živog nastupa. Ko se po vašem mišljenju najviše trudi oko toga?
FoM: Banjalučka ekipa iz bendova Tanker i Monument, kod njih je sve cakum-pakum. Tanker u svojih 2-3 godine postojanja može služiti kao primjer svim novijim, a vala i matorijim bendovima u BiH, pa i šire. Izdvojili bi i sarajevski bend Aesthetic Empathy.


Festival of Mutilation - Indiscipline (pjesma koja bi se trebala naći na slijedećem izdanju)

Bosnian Metal: Vi i Toxicdeath ste svirali kao support Decapitatedu 13.09. u Slogi. Kakvi su vaši utisci?
FoM: Ekipa iz SMF Promotions-a i BHHC Booking-a stvarno pokazuje visok nivo profesionalnosti u organizaciji koncerata, pogotovo u našim uvjetima, a mislim da bi svaki bend koji je gostovao u Sarajevu ovo mogao potvrditi... Stvarno smo im zahvalni na ukazanoj prilici, nije mala stvar dodati u biografiju FoM-a da smo svirali sa bendom poput Decapitated-a. Meni je sve bilo super, osim Voggove bahatosti prema organizatorima, a i samoj publici koju je zakinuo za još dobrih 20-ak minuta svirke. Superstar egu ne bi trebalo biti mjesta na underground sceni.

Bosnian Metal: U aprilu ove godine ste nastupili na Sarajevo Metal Festu. Vaše viđenje svega oko SMF-a (organizacija, posjećenost).
FoM:  Opet stoji gore pomenuto vezano za organizaciju. Posjećenost je ove godine bila slabija, ali šta se može... Nekome je preče popiti te pare i laprdati o tome kako su nam bendovi sranje, ili kako nisu dovoljno old school, ili ne sviraju tehnikaliju, ili su "četnici iz RS-a"...

Bosnian Metal: Kakve planove imate za Festival of Mutilation u budućnosti?
FoM: Nastaviti svirati i praviti muziku koja nam se sviđa dok god imamo želju za time. Odgovaralo bi nam da se ova postava FoM-a ne mijenja sve dok se bend ne "penzioniše".  Trenutno planiramo izdati drugi full-lenght album, a za dalje ćemo vidjeti. Želja nam je odraditi neku veću turneju po Evropi kako je to uradio Agonize.

Bosnian Metal: Imate li neku poruku za čitaoce Bosnian Metala?
FoM: Zajebite predrasude i otvorite oči i uši. I ovako nas je malo, a još smo uz to podijeljeni na tonu grupica koje se međusobno podbadaju. Da ne spominjem regionalnu podjelu i zadrtost pojedinaca koji omaložavaju svaki death/thrash bend koji nije iz Tuzle, sarajlija koje ne mogu smisliti te tuzlanske bendove ili nešto slično.

Bosnian Metal: To je to za sad. Hvala vam na vremenu odvojenom za Bosnian Metal. Želimo vam puno uspjeha u daljem radu.
FoM: Hvala također!

0 comments:

Objavi komentar