Intervju: AS I FALL (Dario Glavonjic)



Banjalučka metal scena je u zadnjih par godina iznjedrila mnogo bendova koji se svim silama trude da se za njih čuje i van granica BiH, a to su Tanker, As i Fall i mladi bend My Last Suicide ali i mnogi drugi bendovi. S Tankerom smo razgovarali u septembru ove godine, a ovaj put razgovarali smo sa Dariom Glavonjićem, vokalom benda As I Fall. Bend je nastao 2009. godine nakon što su tri člana nekadašnjeg benda Ixodes odlučili da nastave rad pod novim imenom. Ubrzo nakon toga pridružili su im se Dario i Miodrag. Izdali su jedan EP, pobijedili na “Zaječarkoj Gitarijadi”  u Srbiji, učestvovali na Demofestu u Banja Luci, zatim na banjalučkom Metal Festu ali i na drugim koncertnim dešavanjima u BiH i susjednim zemljama. Uskoro će biti predstavljen spot za pjesmu “Mindless”, a novi album bi trebali objaviti u proljeće slijedeće godine. 

Intervju radili: Emina Hodžić i Armin H. Links:
Odgovarao: Dario Glavonjić                      As I Fall @ Facebook
Datum objave: 04.11.2011.                     As I Fall @ Reverbnation
Copyright: Bosnian Metal                       As I Fall @ Myspace


Dario
Zdravo Dario! Drago nam je da si odvojio vrijeme za ovaj intervju
Naravno! Hvala Vama na tome što ste nam posvetili pažnju hehe... 

Evo za početak, ukratko nam ispričajte kako je nastao As I Fall?
As I Fall je nastao zapravo tako sto je Dražen Kecman, gitarista, imao prijašnji bend po  imenu IXODES. U tom bendu su sa njim bili i Žarko Jež, naš sadašnji bubnjar i Miroslav Golubović, naš sadašnji basista. Dražen je u IXODES-u pjevao i svirao gitaru. Pokušavali su da se pronađu u nekom konkretnom žanru ali im nije polazilo za rukom. Tada je u aprilu 2009. godine, Dražen odlučio da je bendu potrebno novo ime, kao i novi članovi (gitarista i vokal) tako da on može samo da svira gitaru i posveti se tome. Pravac za koji se odlučio, prateći trenutnu svjetsku scenu je Metalcore. U bend dolazi gitarista Miodrag Vujinović, a nedugo zatim i ja, Dario Glavonjić kao vokal tako da je bend u suštini u toj formi nastao u maju 2009. godine. Ime As I fall bendu je dao Dražen prije nego što smo nas dvojica došli u bend pa smo se složili da tako i ostane. Nedugo zatim počeli smo sa probama svi zajedno, što je izašlo na dobro hehe…

Nastupali ste i izvan granica BiH, je li tako? Kakav je bio odziv publike na vašu muziku?
Pa nastupali smo i u Hrvatskoj i u Srbiji i mogu vam reći da je odziv bio više nego odličan. Gdje god smo otišli, iskreno, dobili smo pozitivne komentare što se tiče žanra koji sviramo. 

Shodno tome pobijedili ste i na Zaječarskoj gitarijadi, zar ne? Kakvo je bilo iskustvo na ovom  događaju?
Uff, to je bilo naše najbolje iskustvo dosad. Kako zbog 7000 ljudi pred kojima smo svirali, novih poznanstava, odličnog druženja i odličnih ljudi, tako i na kraju krajeva zbog nagrade koju smo osvojili. Zaječarska gitarijada je definitivno povratila svoj sjaj kako su napisali u jednom od naslova u novinama nakon sto smo mi pobjedili. Organizacija je za desetku, smještaj, odnos prema bendovima, apsolutno sve! 



Prošle godine ste objavili "Memory of a Cold Day" EP, kako je publika prihvatila ovo izdanje?
Da, objavili smo taj EP deset mjeseci nakon nastanka benda. U decembru 2009. smo imali svirku u Sarajevu sa bendovima Festival of Mutilation i Evading Downfall, kada smo imali već  5 autorskih pjesama koje je publika odlično prihvatila. Po povratku iz Sarajeva odlučili smo da bismo trebali što prije da ih snimimo kao EP izdanje. Tako je i bilo. U februaru 2010. godine  otišli smo u studio PARADOX u Smederevu i snimili 5 pjesama kao EP izdanje “Memory of a Cold Day”. Prvo smo ga “okačili” na internet i dobili pregršt pozitivnih komentara i kritika kako publike tako i drugih muzičara. Onda smo napravili promociju EP-a u Banja Luci, Sarajevu, Crikvenici… gdje je publika takođe odlično prihvatila EP. Moram da napomenem da je nakon snimanja EP-a Miodrag napustio bend, a njegovo mjesto na gitari je zauzeo Milan Popović koji je ranije od nastanka pa godinu unazad prije nas svirao u dobro poznatom banjalučkom bendu MONUMENT. 

Koliko ste zadovoljni prodajom EP-a? Šta misliš o mp3 izdanjima i koliko digitalni oblik izdanja bendova zapravo pomaže ili odmaže jednom bendu tj. izdavačkoj kući?
Iskreno, više smo ih podjelili nego prodali. Uglavnom smo prodali onima koji su insistirali da kupe i tako nam pruže podršku. Iskreno ne znam šta da ti kažem oko tih izdanja. Smatram da jedan mladi bend treba da pokuša da podjeli što više izdanja tako da muzika dopre što dalje. Recimo naš EP se pušta redovno u jednom pubu u Gothenborgu u Švedskoj jer sam ga poklonio prijatelju koji je od tamo i stalno izlazi tamo hehe… Tako da u suštini smatram da bend dok ne nađe izdavača treba da pokuša što više, prije svega, da  dopre do publike. Veoma je važan merch. Majice i slične stvari. To dosta doprinosi finansijski bendu. Naravno ako se u to ulozi malo napora da to fino izgleda i sve ostalo. Pogotovo ako svirate po Evropi to je definitivno najbolji način da povratite novac i nešto zaradite. 

snimanje spota za pjesmu "Mindless"
Snimili ste  spot za novu pjesmu "Mindless", kada ćete to predstaviti publici?
Spot je u montaži, napokon! Hehe,  oteglo se jer smo imali neke promjene u bendu i tako dalje. Pa smo konačno to sve riješili i poslali pjesmu na mastering, a video na montažu tako da bi to trebalo sve nadam se kroz mjesec dana da bude gotovo i dostupno publici. 





Šta trenutno radi As I Fall? Kad možemo očekivati novi album?
As I fall trenutno uvježbava našeg novog gitaristu Nikolu Mijovića koji je zamjenio Milana. Milan jednostavno nije mogao više da nađe vremena za muziku jer studira jako težak fakultet tako da se posvetio tome da to završi kako treba, što mi naravno poštujemo tako da smo doveli mladog gitaristu Nikolu na njegovo mjesto pa sa njim sada uvježbavamo pjesme i pripremamo se za snimanje albuma. Planirali smo da album izađe i ranije, međutim zbog svega što sam naveo to će tek da počne u narednih mjesec dana, pa se iskreno nadamo da ćemo na proljeće imati već gotov album i predstavljen publici.  

Da li ste dosad naišli na ikakve ponude izvan Balkana?
Moram vam reći da i jesmo. Uglavnom to sve polako prikupljamo i stavljamo sa strane za turneju koju planiramo na ljeto ili pred ljeto. To bi trebalo da bude za početak desetak Evropskih gradova, pa ćemo da vidimo kako će to sve da prođe.

To su odlične vijesti! Nadamo se da ćete imati dosta uspjeha na turneji. Moramo te pitati i za Metal Fest u Banja Luci gdje ste također nastupali. Kako bi ti ocijenio organizaciju i posjetu?
Pa inače problem sa Banja Lukom je što je publika totalno čudna. Uvijek imaš onih koji ce doći na svaku svirku i izdvojiti novac, mada ima dosta onih koji će radije kupiti kesu punu piva i biti ispred. Tako da taj fest i nije prošao najbolje, ali šta se može, pokušalo se. Uglavnom bendovi su bili odlični. Organizacija sasvim OK. Smatram da je publika više bila unutra nego vani, da bi to bio jedan ODLIČAN metal fest.

E vidiš to se često dešava i u Sarajevu. Ima raje koja radije cuga po parkovima ili ispred kluba ili čak namjerno kasne na koncerte pa šta onda reći kako se gostujući bendovi podržavaju? No o ovome nekom drugom prilikom. Inače, šta mislite o Sarajevo Metal Fest-u? Jest da dosad vi niste nastupili ali postoji dobar dio publike koji bi vas volio vidjeti kao učesnike tog festa.
Mislim da je Sarajevo Metal Fest jedan odličan i prije svega hrabar potez od strane Gorana Salkovića kojem se zahvaljujem jer nam je baš on organizovao promociju EP-a u Sarajevu u junu 2010. godine. Smatram da je prvi SMF bio odličan i za svaku pohvalu. Drugi također, mada je bilo par propusta koji naravno nisu za osuđivanje ali moglo se to i izbjeći, a s tim mislim na par bendova koji možda, po mom mišljenju, nisu bili za taj fest, a koštali su previše. No, o tom potom, uvijek, nadam se ima vremena da se to ispravi. Ja se iskreno nadam da ćemo biti pozvavi na sljedeći SMF. Nama bi naravno bilo zadovoljstvo svirati opet pred predivnom sarajevskom publikom, pogotovo na jednom tako dobro organizovanom festivalu.

… i kakvi su vam planovi za budućnost još?
Pa kao što rekoh, trenutno smo se fokusirali na to da uvježbamo Nikolu, da što prije počnemo sa snimanjem novog albuma, da ga završimo do proljeća, da do ljeta da sebi organizujemo tour i da se otisnemo lagano u Evropu. Trenutno nam je u završnoj fazi novi dizajn za majice i album. Također planiramo i  da odštampamo CD-ove, kako novog albuma tako još i primjeraka EP-a za one koji dosad nisu imali priliku da ga nabave. Pa to sve sad planiramo, računamo itd. 



Kroz svu ovu priču o nastupima i publici, kako bi ti ocijeno metal scenu u Banja Luci i drugim gradovima BiH generalno?
Pa za Banja Luku kao grad je teško reci da ima scenu ali da ima kvalitetnih bendova to je sigurno. Recimo Tanker, vama dobro poznat bend. Mislim da je suvišno pričati o njihovim uspjesima. Također Monument, jedan odličan banjalučki bend koji će vjerovatno da ponovo počne sa radom ali o tom potom. Kako god bilo taj bend je jedan od najboljih metal bendova na ovim prostorima i šire, po mom mišljenju. Onda imate i My Last Suicide, mladi banjalučki melodic death metal bend koji stvarno iskreno njeguje taj pravac i sve više se pojavljuje u javnosti i zadivljuje nastupima. Onda imate bendove poput Carnage i Svinjus, Aggressor. Sve jako kvalitetni bendovi koje itekako treba spomenuti. Moram spomenuti jedan novi bend za koji ćete itekako čuti. Zove se DEPARTED. Najbliže kao žanr može da se pripoji deathcore-u. U tom bendu dvojica članova su već možda poznati BIH publici, Emir, vokal DUAT-a svira gitaru, a Arslan, gitarista Unrise-a svira bubnjeve. Odlično zvuče i mislim da su već uvježbani za prve svirke tako da Banja Luka itekako ima bendova međutim za jednu SCENU se treba potruditi da se stvori. BiH također ima pregršt kvalitetnih bendova, bilo bi suvišno da ih sve nabrajam jer ne bih uspio da popunim ovaj tekst hehehe…  Ako spomenem jedne, morat ću sve jer ne bi bilo fer prema ostalima, a ima ih mnogo. 

Koji je tvoj komentar na žanrovsku “podjeljenost” odnosno neslogu koja se javlja tu i tamo među fanovima naročito u BiH jer prije svega imamo publiku koja se izdvaja po gradovima? Naravno, čast izuzecima.
Pa mislim da prije svega svako ima apsolutno pravo da sluša ono što se njemu sviđa. Bilo bi smiješno da neko nekome nameće žanrove i muziku. Mada je moj lični stav uvijek bio: Slušaj svoje poštuj tuđe. I iza toga iskreno stojim. Pogotovo ako se radi o bendu koji je postigao neki uspjeh. Najlakše je biti ljubomoran ili kako god to želite da nazovete. Mnogo je teže pružiti ruku i reci : “Svaka čast!” Ja imam sreću da smo naišli na dosta ljudi koji stvarno ne slušaju metalcore, a koji su nam iskreno rekli to što radite u tom žanru je odlično i svaka cast. I to me najviše obraduje! Više nego oni koji slušaju metalcore. Smatram da ta “podjeljenost” postoji jer će uvijek biti ljudi koji slušaju različitu muziku što je sasvim normalno, ali da jednostavno treba svi da poštuju tuđi rad i ukus i to je to. Što se tiče gradova smatram da je u svakom isto. U svakom gradu imate raznovrsnu publiku koja voli raznovrsne žanrove, od metalcore-a, death metala, thrash metala, preko heavy-a do progressive-a i ne znam ti čega.




Kad bi imao tu mogućnost, šta bi volio promijeniti u našoj metal sceni?
Volio bih da bendovi vise sarađuju, poštuju jedni druge i ne budu ljubomorni na tuđe uspjehe. Volio bih da iskreno zajedno izgrade scenu, a sudeći po tome koliko nas ima to je vrlo moguće! Moram zahvaliti vama koji u tome velikim dijelom pomažete samim tim sto pružate ljudima informacije o našoj “sceni”. Hvala!

Hvala, hvala! Mi i jesmo tu radi vas! I za kraj, vaša poruka onima koji prate Bosnian Metal blog?
Pa mislim da sam dosad sve rekao ako su pročitali intervju hehehe. Poštujte druge, slušajte dobru muziku, stvarajte muziku, družite se prije svega i popijte koje pivo! Živjeli! \m/

Toliko za sad. Hvala vam na razgovoru. Želimo vam puno sreće i uspjeha u daljem radu!
Hvala vama najiskrenije još jednom što ste nam pružili pažnju i prostor na Bosnian Metalu! Veliki pozdrav od AS I FALL iz Banja Luke!





2 komentara: