Kompletirana postava Sarajevo Metal Festa 2013

objavljeno: 26.02.

Sarajevo Metal Fest Promotions su najavom benda Alogia kompletirali postavu ovogodišnjeg Sarajevo Metal Festa. Ranije su najavljeni: Silent Kingdom, Tanker, Forgotten Tears, Forensic Clinic, Perishment, Give em Blood, The Loudest Silence. Četvrto izdanje Sarajevo Metal Festa održat će se 12. aprila klubu Cinemas (ex-Sloga). Organizatori će uskoro objaviti cijene ulaznica i raspored nastupa.






O bendovima:


Silent Kingdom je bosanski melodic black / death metal sa folk elementima. Nastali su u Sarajevu 1999. godine nakon što se raspao Uriel, bend u kojem su svirali Amir Hadžić i Sead Tafro. U toj postavi sviraju do 2002. Do tada su izdali 3 izdanja. Onda im se pridružuje Edin Čehović, u to vrijeme kao bassist, a od 2005. gitarist jer bass preuzima njegov brat Emir Čehović. 2005. Sead Tafro napušta bend a od tada bubnjar Silent Kingdom-a je Stefan Komljenović koji je producent njihova dva albuma "Reflections of Fire" i "Legends of the Old Grave". Učestvovali su na Metal Night-u u sklopu festivala prijateljstva u Goraždu, 2008. i na Sarajevo Metal Festu, 2010. godine. 2012. godine su prvi put nastupili u Švicarskoj. 03.12.2011. godine izlazi njihov 4. full length album pod nazivom "Path to Oblivion", izdavač je Zero Budget Productions iz Češke u saradnji sa Raptures Asylum iz Italije. Gosti na albumu bili su Morean iz Dark Fortressa, Petr "Blackie" Hošek (ex-Roots, Cales).

Tanker je sludge / southern metal bend iz Banja Luke, nastali su 2008 godine i čine ga članovi Monument-a, Revolt-a i AntiDope-a. 2010. godine izdali su svoj prvi EP "Sorrow Drives the Will". Do sada su imali nastupe u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Njemačkoj. Neki od njihovih važnijih nastupa su bili na Demo Fest-u u Banja Luci, gdje su osvojili treće mjesto, a kao nagradu dobili binsku opremu, 2010. nastupili su i na Sarajevo Metal Fest-u 2010, a 2011. na EXIT-u, te kao support Apocalyptici u Banja Luci, a pojedom na Wacken Open Air Metal Battle-u za regiju ex-Yu izborili su nastup na Wacken Open Air-u. Pripremaju novi album. koji će nositi naziv "Shores Of The Weeping Willow".

Forgotten Tears je metalcore / melodic death metal sastav iz Milana (Italija), osnovan 2005. godine. Postavu benda čine Faust Quaggia (vokal), Paolo Beretta (gitara), Alessandro LA Porta (gitara), Andrea Giovannoni (bass), Simone Bosi (bubnjevi). U aprilu 2011. godine snimili su prvi album pod nazivom "Words To End", te godine su nastupili sa bendovima Rotten Sound, All Shall Perish, Bleed From Within.



Forensic Clinic je progressive death metal bend iz Mostara koji osnovan u proljeće 2007. godine, a tadašnju postavu su činili Petar Parlov (bubanj), Goran Džidić (gitara), Zoran Pervan (gitara), Karl Bošnjak (vokal) i Dragan Bambir (bass). Početkom 2009. nakon kratke pauze i odlaska Karla i Dragana bendu se ponovno pridružuje Zoran Pervan (Crypt) koji preuzima ulogu bassiste i Forensic Clinic bilježi svoj prvi nastup na proljeće 2009. Bend Forensic Clinic je do sada nastupao u BiH i Hrvatskoj. 2010. su snimili i prvi EP ''Robe Of Immortality''. 2011. godine Petar Parlov je zbog svojih drugih obveza morao napustiti bend, a Marko Gačnik od tada obavlja dužnost bubanjara u Forensic Clinic-u. U januaru 2012. im se pridružio Miljenko Paradžik iz benda Crypt. Završili su sa snimanjem svog prvog full length izdanja ali su u potrazi za izdavačem. Nedavno su snimili spot za pjesmu Atoned.


Perishment je thrash metal bend formiran u Doboju, početkom 2004. godine. Aleksandar Petrović - gitara je imao neke ideje ali za realizaciju je trebao okupiti bend. Prvo je upoznao Mirzu Aljića (bubnjevi) sa idejom a zatim i Amira Hadžalića (gitara), tako da im je jedini problem još predstavljao nedostatk bassiste i vokala onda u bend dolaze Ajdin Subašić - bass i Nihad Ibrahimkadić - vokal. Tako da u punom sastavu rade od 2005. godine. 2007 mijenjaju bassistu, čiju ulogu je od tada imao Haris Hasančević kojeg 2008. mijenja Slaven Ruzojčić. Svirali su kao support Dismember-u u Sarajevu 2007. A već neko vrijeme novi gitarist u bendu je Mirel Spahić, a bassist Bojan Manjić. Trenutno rade na novim pjesmama. Krajem 2012. godine snimili su spot za pjesmu Dripping Down The Drain


Alogia je power progressive metal bend iz Smedereva (Srbija), koji su 2000. godine osnovali braća Srćan i Miroslav Branković. Do sad su snimili četiri albuma: "Priče o vremenu" (2002), "Priče o životu" (2004), Secret Spheres of art" (2005), Priče o snovima (2012) . Izdali su i jedan live album "Priče o vremenu i životu - Live at SKC (2006/2007). Nastupili su u martu 2006. godine, kao predgrupa na koncertu Apocalyptice, a u julu iste godine kao predgrupa na koncertu Whitesnakea. Postavu benda čine: Nikola Mijić (vokal), Srđan Branković (gitara), Miroslav Branković (gitara), Vladimir Đedović (klavijature), Vladimir Ranisavljević (bass), Srđan Golubica (bubnjevi).


Give em Blood je metalcore / hardcore sasatav iz Graza (Austija), osnovan 2009. godine. Prvi split EP sa bendom Dos Dias De Sangre izdali su 2010. godine preko BDHW Recordsa, a full length album "Seven Sins" 2012. godine. Članovi benda su Matthias (vokal), Markus (gitara), Cristoph (gitara), Daniel (bass) i David (bubnjevi). 


The Loudest Silence je symphonic / gothic metal kojeg su osnovali Taida i Denijal, u oktobru 2010. godine. Bendu se ubrzo pridružuje Bajro. Završavaju se 2 pjesme (Wake up in my dream, Soul reflection). U februaru 2011. se bendu pridružuju Ensar i Tibor i ubrzo i Zlatan. U maju 2011. bendu kao bubnjar pridružuje Jasmin Aganagić, iz bendova Orisons in Vain i Šamar, koji je sa bendom svirao do septembra. Od novembra na mjesto bubnjara dolazi Aleksandro Alcantara iz bendova Evading Downfall i Motherpig. U BBCC klubu u Lukavcu snimili su spot za pjesmu "Acheron". Trenutno rade na provm albumu. Novi bubnjar je Benjamin Hajrulahović. 



 

0 comments:

Objavi komentar