Intervju: ELVIS JACKSON (David Kovsca)

Elvis Jackson je jedan od najpopularnijih bendova u regiji koji kombinuju totalno različite žanrove i stilove... njihova muzika sadrži elemente ska punka, reggae i metala. Bend je osnovan u Ajdovščini (Slovenija), krajem 1997. godine. Do sad su snimili albume "Move your feet it´s one o'clock" (1999), "Go home and practice" (2000), "Summer Edition" (2004), "Against The Gravity" (2009) i nekoliko single-ova, od kojih je najnoviji "Window" objavljen prije par dana. Postavu benda čine: David Kovšca (vokal), Boštjan Beltram (gitara), Erik Makuc (bass), Marko Soršak (bubnjevi). Do sad su zabilježili oko 600 nastupa, većinu izvan Slovenije.


Intervju radio: A. H.                                                     Links:
Odgovarao:
David Kovšca                                            Elvis Jackson - official website
Datum objave: 10.04.2013.                                           Elvis Jackson @ facebook
Copyright: Bosnian Metal                                                        Elvis Jackson @ myspace

Fotografije:  Annelie Rosencrantz, Elvis Jackson facebook page




Zdravo Davide. Nedavno je predstavljen single "Window" kad se može očekivati novi album?
David: Zdravo. David: Ako će bit sve po planovima. Može se očekivati negdje na kraju ove godine. Pjesme su više manje završene, samo nekim još fale vokali. Onda ide mixing i na kraju mastering i to će biti to.

O dosadašnjim izdanjima?
David: Do danas izdanih je četiri studijskih albuma. Move your feet it's one am  1999, Go home and practice 2000, Summer edition 2004, Against the gravity 2009. Svaki nam je album  zapis nekog razdoblja kroz kojeg smo putovali svih ovih petnajst godina. Ipak mi se čini kao da nam je prvi album izašao jučer (smijeh).

Vratit ćemo se još unazad. Reci nam kako je osnovan Elvis Jackson?
David: Elvis Jackson je u stvari okupio naš prvi bubnjar Nenad, koji se onda za neko kratko vreme i vratio u bend deset godina kasnije, ali na početku je odmah napustio bend, a ostali smo ostali od početka Ja (Buda), Berto i Slavc, odmah na početku je bio s nama još legenda Sašo Kotnik. Inače u bendu okupili smo se muzičari iz različitih lokalnih bendova, osim bubnjara naša postava je još uvjek ista. Poslednjih 7 godina je s nama Soki, naš odličan bubnjar metalac.

Kombinujete različite žanrove / stilove, vjerovatno ima veliki broj uzora / uticaja... navedi neke od njih.
David: Kao četiri različite osobe različitih muzičkih ukusa nikad nismo htjeli stvarati neke granica u našem muzičkom stvaranju. Jednostavno sviramo sve što nam se čini dobro i da se mi osjećamo dobro kad neku pjesmu izvodimo. Kad putujemo, u našem kombiju još uvjek slušamo bendove koji su nam kao klincima promjenili život. Evo par njih: Bad Brains. Megadeth, Circle Jerks, Sublime, Motorhead, No Means No, The Clash, Guns'n'roses, Faith No More, Rancid, Bad religion, Primus, No fx, Pantera, Victim's family, The mighty mighty bosstones, Iron maiden, 7 Seconds, Fugazi itd.





Snimili ste nekoliko spotova...
David: Da, u petnaest godina bilo je snimljenih oko 12 spotova. Jednog smo čak snimili sa ekipom iz Sarajeva, animaciju za Street 45, inače ima tu veoma različitih spotova, za sve moguće ukuse. Verovatno najpoznatiji je za pjesmu Not Here to Pray. Diže se prašina, gitare i bubnjevi prže, ponosni smo na ovaj spot. Naš poslednji, više home made spot je za novu laganu pjesmu Window, jako simpatičan spot. Više o spotovima na www.elvisjackson.com ili www.youtube.com/elvisjacksonofficial


14. aprila svirate u Sarajevu... tu ste nastupili i prije par godina. Kako vas je publika tada prihvatila?
David: Odlično. I nadam se da če i ovog put biti tako. Jedva čekamo! Pozvani ste svi, metalci, punkeri, ska punkeri, reggae i hard core ljubitelji, za svakog će biti ponešto. Ne dolazimo mi tako često u Sarajevo, zbog toga nemojte propuštati te prilike.


Kakvu atmosferu sd očekujete?
David: Očekujemo dobru svirku, dobru energiju, burek, zeljanicu, krompirušu, ćevape i rakiju.


Svirali ste još u mnogim evropskim zemljama. Koje nastupe bi izdvojili kao najinteresantnije?
David: Na svakome je prostoru potrebno raditi godinama, da se postižu neki konkretniji rezultati. Svaka zemlja ima svoju čar, svoju energiju i svoje lude. Ali mislim, da smo se zaista dobro proveli u Engleskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj ili svugdje tamo kdje su nas ljudi dobro prihvatili.

Koji su ostali planovi vašeg benda za 2013. godinu?
David: Najbitnije nam je da nam izađe novi album. Nakon toga ćemo imati puno posla sa promocijom što znači svirati ko budale. Najprije klubovi i kasnije festivali.

Toliko za ovaj put. Hvala ti na odgovorima. Sretno u daljem radu.
David: Hvala i sretno tebi, svima fanovima Elvis Jackson i onima koji prate vaš sajt!


0 comments:

Objavi komentar