Intervju: TRIUMPHANT (Bekim "Leatherdemon")

Triumphant je austrijski metal bend, koji pod ovim imenom postoji od 2013. godine, a nastao je od benda Manic Disease. Sviraju "mješavinu" black, thrash i heavy metala. Snimili su album "Herald The Unsung" koji je objavljen kao ploča, CD i audio kaseta preko tri različita izdavača. Kako i sami kažu, nisu zabilježili veliki broj svirki jer postoje tek godinu dana, ali već imaju ponude za gostovanja u Italiji, Holandiji i Njemačkoj, a planiraju i mini turneju po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Na pitanja je odgovarao njihov vokal Bekim koji je porijeklom iz BiH. Pored pitanja o njegovom bendu i austrijskoj sceni pitali smo ga i o bosanskohercegovačkoj metal sceni.
  
Intervju radio: Armin H.                                                                  Links:
Odgovarao: Bekim "Leatherdemon"                                            Triumphant @ facebook             
Datum objave: 28.04.2014.
Copyright: Bosnian Metal


Pozdrav. Ovaj intervju je odavno bio u planu i drago mi je što napokon razgovaramo o bendu Triumphant.
Bekim: Vozdra prijatelju, došao je vakat da se obratim prijateljima Triumphanta na našim prostorima, što mi je iznimno drago jer ovo je prvi intervju za naše prostore

Reci nam nešto osnivanju benda.
Bekim: Triumphant je nastao na ruševinama Manic Disease-a. Sad će već nekih godinu i pol od kako smo počeli radit u ovoj postavi. S obzirom da sam bio i član Manic Disease-a mogu reći da je ovo dosad najstabilnija i najbolja postava, tako da se nadam da će sve ovo duže potrajati jer nam super ide i odlično se slažemo što u vremenima Manic Disease i nije bilo baš tako. Znači, Doomed Desolator, Persekutor i ja smo ostali od stare postave, a došli su još Altar Crusher (bubnjar) i Ephemer (druga gitara), sjajni momci koji jedu, dišu i krvare metal.
  

Uzori i uticaji?
Bekim: Ima ih previše, slušamo dosta razlicitih stilova i pravaca od starog hardcore / crusta, AOR rocka, pa do podrumskog blacka ali evo nabrojat ćemo par bendova: Nifelheim, stari Desaster, Omen, Stormwitch, Savage Grace, Darkthrone, Infernal Majesty, Bombarder, The Chasm, Slayer, Sarcofago, Mutilator itd.

Nedavno ste snimili album "Herald The Unsung"
Bekim: To je bio totalni haos, brate. Imali smo 3 snimljenje pjesme, a onda je došla ponuda od Heavy Forcesa da uradimo split LP sa norveškim bendom Iculter. Međutim, momci iz Incultera su otkazli to tako da nam je Stefan (Heavy Forces) ponudio da izbacimo album. Takvu ponudu nismo mogli odbit, međutim trebalo je napraviti još 4 stvari i sve to snimiti za 4-5 mjeseci... Faktički smo pišali krv da sve to završimo na vrijeme, puno stresa i nesanice! Album je snimljen za 4 dana, a vokali za 3 sata, moglo je to dosta bolje ali nije bilo vremena, tako da za slijedeći album imamo dosta više vremena, tek onda ćemo pokazati šta možemo. Uz sve to moram da spomenem i naseg brata, producenta, metalnog boga, Patrick W. Engel (Temple of Disharmony Studio), čovjek koji tačno zna kako treba da zvuči pravi metal i čovjek koji je spasio naše snimke jer neke bitne stvari smo usrali tokom snimanja.

Lista pjesama:
01. Triumfator (03:28)
02. Nachzehrer (03:32)
03. Zivot Ispod Obrnutog Krsta (05:02)
04. Necromantic Force (03:37)
05. Devotion (05:52)
06. Nightfall (01:43)
07. Fullmoon Over Transylvania (02:25)
08. Herald The Unsung (09:03)
09. Triumphant (06:00) 

   

Kako je prihvaćen album?
Bekim: Van očekivanja i dosta bolje nego što sam mislio jer ono što mi radimo je poprilično neuobičajeno za današnje bendove, da ti pravo kažem pun mi je kurac plastičnih bendova koji zvuče isto, pogotovo u thrash i black/thrash fazonu, mi smo htjeli da napravimo nešto drugačije, bez obzira na to kako će album biti prihvaćen jer mi ipak sviramo za nas ćejf, a ne za ljude i lajkove na facebooku.

Koliki je tiraž? Jese li zadovoljni prodajom?
Bekim: Album je izašao u 3 formata: ploča, disk i kaseta. Ploče (Heavy Forces) su izašle u 500 pirmjeraka i većina je rasprodana za par mjeseci. Kasete (Destruktion Records) u 200 primjeraka i danas smo dobili informaciju da su rasprodane, a diskovi (Cyclone Empire) su tek izašli prije sedmicu u 1000 komada, a s obzirom da Cyclone Empire ima Distribuciju širom svijeta, brzo će se i to rasprodati.

Kako metalci iz BiH koji su zainteresovani za vaše izdanje mogu naručuti isto?
Bekim: Ako neko hoce nek se javi meni na facebook (Bekim Leatherdemon), pa ću ja gledati da donesem te stvari u Bosnu kad budem dolazio. Žao mi je da ljudi troše na poštarinu, znam kakva je situacija u BIH.

Prošle i buduće svirke? Planirate li svirati u BiH?
Bekim: Vidi, s obzirom da u ovoj postavi sviramo tek nešto više od godinu dana i nije bilo puno svirki ali evo ove godine imamo već pozive za Italiju, Holandiju, Belgiju... Slijedeće godine ćemo nastupiti na Hell Over Hammaburg Festivalu u Hamburgu, radi se o jednom od najboljih Festivala u Njemačkoj tako da jedva čekam da nastupimo tamo. Biće tu još nastupa na Festivalima širom Evrope, ali još nije potvrđeno tako da ćemo sačekati sa objavama. U Junu sviramo u Italiji, u Septembru u Belgiji, a biće još svirki u Holandiji i Njemačkoj. Za slijedeću Godinu planiramo neku manju EX Yu turnejicu koja bi trebala obuhvatit BIH, Srbiju, Hrvatsku pa možda i Sloveniju.

Metal scena u Austriji?
Bekim: 80-ih je bilo strašnih bendova, prije svega kvalitetnih death metal bendova tipa Miasma, Pungent Stench, Disharmonic Orchestra, Disastrous Murmur, a onda i kvalitetnih hard rock / heavy metal bendova tipa Speed Limit, U8, Maniac, Excalibur, No Bros, Reward, Greifenhagen, Gallows Pole, Stormwave... Nažalost, većina tih bendova nije aktivna, a mladih bendova i nemas baš nešto... ima nas par koji držimo taj old school metal u životu, tu moram da pohvalim Deathstorm, Ewig Frost, Old Skull, Liquid Steel, Insanity Alert.

Koliko pratiš scenu u BiH? Koje bende bi izdvojio kao najkvalitetnije?
Bekim: I sam znaš da sam organizovao koncerte u BiH i da sam proprilično dobro upućen u domaću scenu, od novijih bendova pohvalio bih Bestias, momci su mladi, puni energije, treba im dati više podrške i prostora za promociju. Zatim, dosta cijenim After Oblivion i Festival of Mutilation jer to su bendovi koji žestoko rade i mnogo ulažu u sve to. Ima tu jos Bendova kao Contusio, Toxicdeath, Necrophilisma, Agonize... Bendovi koji duže rade i zaslužuju poštovanje!

Planirate li snimiti neki spot?
Bekim: Spot planiramo ove godine na jesen, biće to spot za neku od novih pjesama. Ne očekujte neki zajeban snimak, već spot pun klišea onako kako smo navikli od starih heroja.

Ostali planovi benda Triumphant?
Bekim: Ove godine izbacit ćemo izbacit split LP sa jednim poznatim underground bendom i snimamo spot. Gledat ćemo da odradimo što više svirki, a slijedeće godine se već spremamo za novi album tako da se radi punom parom. Radit ćemo bez pritiska, na svu sreću imamo Label (Cyclone Empire) koji nas u Potpunosti podržava i ne mješa se u naše odluke tako da radimo i snimamo sto mi hoćemo, a ne ono sto oni odluče.

Hvala na odgovoirma. Želimo vam sve najbolje u daljem radu.
Bekim: Ništa, hvala vama. Pohvale za sve ono što radite za našu scenu, pozdrav raji i nadam se da se vidimo slijedeće godine. METAL!!!

0 comments:

Objavi komentar