About Bosnian Metal Scene

Od 80-ih do 1991/92.
Metal se u Bosni i Hercegovini svira od kasnih '70-ih. Prvi su bili Vatreni Poljubac i Divlje Jagode.Vatreni Poljubac je 1978. izdao album "Oh, što te volim, joj" na kojem je bilo par pjesama sa dosta metal riffova, a nakon toga mogu se izdvojiti Divlje Jagode koje su imale veliki komercijalni uspjeh u ex-Yu sa svojim albumom "Motori" iz 1983. godine, dok su skoro svi ostali bili underground počev od Bombardera, a zatim Ludilo, Armageddon, Parricide, D. Throne, Sadismo i dr.
Od 1986. do rata tradicionalno se održavao Yu Metal Fest u Sarajevu u kojem su pored metal bendova iz BiH učestvovali i bendovi iz drugih dijelova bivše Jugoslavije

Ratne godine (1992-1995)
Ni u ratu metalci ne miruju. Svira se i snima kako i kad se može, međutim nekoliko bendova se raspada, a aktivni su: D. Throne, Cadaver, Neon Knights, Mephistos, Incinerator itd. 1993. godine poginuo je Zlatko, bubnjar Monolita.
1994. godine poginuo je Sema, basist Ludila, a ubrzo je održan i "Koncert za Semu" na kojem su pored Ludila svirali Parricide i drugi tuzlanski bendovi. Iste godine se Nešo (Bombarder ) seli u Srbiju, a 1995. gubi život i Maho, gitarist Bombardera. U januaru 1995. u Sarajevu se održava koncert pod nazivom "Rock Under the Siege" na kojem su svirali D. Throne , Gnu i drugi sarajevski bendovi.


Oživljavanje scene (1996-danas)
Prvih godina nakon rata aktivan je veoma mali broj bendova: D. Throne, Neon Knights koji su zabilježili nastupe u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama zapadne Europe, a bitno je spomenuti i tuzlanski Agonize koji je održao oko 300 koncerta diljem Evrope proteklih godina... Vrlo brzo se osnivaju Southern Storm, Silent Kingdom, Toxicdeath, Necrophilisma, KRV i Perishment. Bosna i Hercegovina dobiva i predstavnike u metalcore-u, sludge-u poput Evading Downfall, Monument, Tankera i HellRide. U nekoliko navrata organizovali su se festivali gdje je jedan od glavnih ciljeva bio da postanu tradicionalni, što se do sad nije desilo. Neki od najvažnijih festivala bili su Bosnian Metal Fest 2005. u Visokom, United forces Festival 2005. u Sarajevu. Metal scena u Bosni i Hercegovini trenutno ima Sarajevo Metal Fest koji predstavlja jedan od najvažnijih festivala ovakve vrste sa kontinuiranim rastom popularnosti među mlađom i starijom publikom. Sarajevo je od 2010. dobilo i još jedan kreativni festival pod nazivom F.O.S.N.A. koji je namijenjen promociji mladih umjetnika sa područja BiH kroz muziku, film, slikarstvo, fotografiju i dj-ing, što slično ima i Mostar pod nazivom MOtus!. U Banja Luci već godinama postoji popularni Demo Fest, a vjerovatno mnogi od vas su čuli i za Jager Music Night koji se održava u više gradove BiH... Dakle, nastavimo podržavati domaću metal scenu!

0 comments:

Objavi komentar