SARAJEVO PUNK FEST 2012 - Raspored nastupa

Kao što smo ranije najavili, u Sarajevu se početkom oktobra održava Sarajevo Punk Fest. Svirke su raspoređene na 4 dana, na tri lokacije, a svirat će ukupno 17 bendova. Organizatori festa su SPF Crew i Combrade Booking. 

Svirke se održavaju: 06., 08., 10., i 13. oktobra. Informacije o cijenama ulaznica možete pronaći ovde.

Važno je spomenuti, da će se 04. oktobra održati svirka francuskih hardcore / punk bendova: Odyssey i All I Need u AG Clubu, kao zagrijavanje za Sarajevo Punk Fest. Sve svirke počinju u 20:00 sati.





dan 1 (06.10.) @ AG Club, Sarajevo
SIX PACK, ČOVEK BEZ SLUHA, SATARAŠ, MOCA I BIZNISMENI

dan 2 (08.10.) @ Underground Club, Sarajevo
DOZER, DIVADLO N.N.O., TROOPER 83, BUMFIGHT

dan 3 (10.10.) @ Underground Club, Sarajevo
GUŽVA U 16-ERCU, NEMA TEORIJE, S.P.U.K., MRTVE MAČKE, BABE

dan 4 (13.10.) AG Club, Sarajevo
ŠANK?!, TOTALNA RASPRODAJA, HOBSON'S CHOICE, MAŠINKO






O bendovima:

1. dan / lokacija: Kriterion, Sarajevo 

Six Pack je punk rock sastav iz Smederevske Palanke (Srbija), osnovan 1994. godine. Prepoznatljiv po izuzetno energičnom, a opet melodičnom načinu izražavanja. Već '95. godine, nepunih godinu dana od nastanka benda, Six Pack je odsvirao mini tour po Grčkoj, '98. tronedeljni tour u Holandiji, a ex-Yu republike su lokacije na kojima je sada češće nego kod kuće. Do sad su snimili albume: "Pretnja ili molitva?", "Fabrička greška" koji je doživio 2 reizdanja, "Minut ćutanja", "Musique",  Poslednji i aktuelni album "Epicentar" (2011.).

Čovek Bez Sluha punk rock bend iz Kragujevca (Srbija), osnovan 1994. godine. Krajem te godine imali su prvi nastup. Prvi album su snimili 1998. godine, a nazvan je "Mrzim ovaj grad". Dvije godine kasnije. 2000. godine, snimili su spot za pjesmu "Reci Ne" koji je ubrzo bio zabrabranjen. Snimili su i jedan spot za pjesmu "Umesto Osmeha". Snimili su još par izdanja. A posljednjialbum je nazvan "Događaj".

Sataraš je punk bend iz Mostara. Do sad su zabilježili nekoliko nastupa. Na početku jednu svirku su odradili bez bassista. Do sad su zabilježili par nastupa a danas bend čine:  Kristijan Ćosić - bubanj, Davorin Šain - gitara, Luka Marijanović - vokal, Dominik Karačić - bass, Slaven Bošnjak - gitara.  

Moca i Biznismeni je punk bend nastao krajem 2010. godine u Sarajevu. U idućih godinu dana održali su tek desetak proba. Sa novim bubnjarom i bez ritam gitare, bend počinje sa ozbiljnijim radom i bilježi izuzetan napredak. Žanrovski se ne ograničavajući, uz veliko iskustvo većine članova (Moca - ex vokal Totalne Rasprodaje, Mima - bubnjar Nema Teorije, i Ćata - gitara (ex-Šamar), Biznismeni se trude Sarajevu predstaviti nešto novo i drugačije. 



2. dan / lokacija: Underground Club, Sarajevo


Dozër je metal/punk bend, formiran u Srajevu decembra 2008. godine. Shex, Sommy i Amir počinju sa probama, u martu 2009. im se pridružuje Zira na bubnjevima. U septembru 2009. su izdali svoj prvi demo.Svirali su kao u support Municipal Waste-u u Županji i Malignant Tumour-u u Sarajevu, a učestvovali su i na Sarajevo Metal Fest-u.
 


Divadlo N.N.O. je bend nastao 2012 godine. Svira se old school punk s distorziranom flautom. Uzori: Sex Pistols, Exploited, Iggy Pop, HNF ! 

Trooper 83 je izrazito mladi punk rock bend nastao 2012 godine. Bad Religion, The Offspring, Rise Against i druge bendove navode kao svoje inspiracije !

Bumfight svira nekih 7-8 mjeseci. Kada bi se morali strpati u žanrovski koš i opisati naš zvuk vjerovatno bi ga nazvali, hardcore punk sa primjesama powerviolence-a. Svoj prvi nastup imaju upravo na SPF-u.


3. dan / lokacija: Underground Club, Sarajevo

Gužva u 16-ercu je punk rock bend iz Osijeka (Hrvatska). Prvu svirku su imali 30.05.1993. godine. Do sad su snimili 3 albuma, a posljednji je nazvan "Ja ne regrette rien". Postavu benda čine: Muto (vokal), Kemo (gitara), Jela (gitara), Mengele (gitara) i Matak (bubnjevi). Snimili su 4 videospota za pjesme


Nema Teorije je sarajevski hardcore / punk bend. Postavu benda čine: Damir (vokal), Borna (gitara), Alija (bass) i Mima (bubnjevi). Do sad su nastupili sa bendovima: Motherpig, Forensic Clinic, Harlekin, Nulla Osta, Ofsajd, Šamar, Contusio, Brainchain, HellTigers, Sado Mazo, Rapa Nui itd.




S.P.U.K.- punk rock bend iz Sarajeva

Mrtve Mačke je punk čiji su članovi, tj. članice cure. Ako još nešto u Sarajevu niste vidjeli, onda je to definitivno ženski punk bend! O ovom bendu nema puno podataka. Zna se samo da su svirali sa Ludim Kravama iz Srbije na svirci u sklopu AntiFesta u Sarajevu.

Babe su punk bend iz Dubrovnika


4. dan / lokacija: AG Club, Sarajevo

Šank je street rock bend ŠANK?! je nastao sredinom 6 mjeseca 2010 godine. Članovi benda su prisutni na punk rock sceni preko 10 godina kroz različite bendove. 7.12.2010. je na internet pušten njihov prvi materijal imena ''Grad je naš'' i može se besplatno skinuti preko interneta.  12.12.2011. snimili su novi album imena ''Priče noćnih tramvaja'' koji se pokazao izuzetno uspješnim na prostoru cijele bivše ''Juge'' a i šire. 22.1. su nastupili  kao jedina predgrupa irish punk velikanima Dropkick Murphy's te s time počinje službena promocija albuma.

Hobson's Choice - Hobson’ Choice je bend koji je nastao 8. maja 2005.godine u Tuzli. 2007. su izdali EP "Dysfunctional family", a 2009 "With Brute Force". Nastupili su na nekoliko festivala, između ostalih na: EXIT festivalu (Srbija), Sarajevo Metal Fest 2010 (BiH), Interground (BiH). Dijelili su binu sa velikanima poput: Born From Pain (HOL), My Dying Bride (GBR) itd. Danas postavu čine: Sale (vokal), Sejo (gitara), Aco (gitara), Asmir (bass), Rule (bubnjevi).

Totalna Rasprodaja - Bend ''Totalna Rapsrodaja'' je osnovan 2006 godine u Sarajevu. Prvobitnu postavu benda činili su Moca (vokal), Haris(bubnjevi), Vedran (gitara), Moke (bass) i Denis (gitara). Do sad su nastupili sa: Kontrom, SNFU-om, Pasima,Six Packom, Mikrofonijom, Cockney Rejectsima, Vriskom generacije, The Bayontesima, Fiskalnim racunom na festivalu "To be punk" u Novom Sadu, njemackim ''1328'' kao i sa Ofsajdom u Dubrovniku. Moca napušta bend i bend nastavlja sa novim pjevačem Cakijom.

Mašinko je punk bend kojeg čine šestorica mladića: Šulc (vokal) Lovro (gitara), Perica (gitara), Srki (bass), Andrija (bass), Pitura (bubnjevi). Uz sitne promjene u postavi kroz vrijeme u bendu su sad svi, jer je svaki koncert u biti samo dobro opravdanje za popiti s prijateljima. Bili oni stari, ili ih tek upoznali tu večer. Muzika priča za sebe.

3 komentara:

  1. Kakav seljacki fest !

    OdgovoriIzbriši
  2. Na drugi dan dolazim samo zbog dozera. Ostali bendovi koji sviraju na taj dan su jos surovi. Nije se trebalo primat bendove bez snimaka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Za ovog sa klixa mogu samo reci da vama seljacima normalno ovo nije dobro, imate vi svoje cajke i slicno.Ne znam uopste otkud ti da imas internet i da znas za ovaj web site, i cudo mi je sto se opste znas koristiti racunarom i internetom pa zapade ovdje komentarisati.
    Za Anonimnog, mislim da je nepotreban i glup komentar. Mozda bendovi jesu sirovi(mada i nisu koliko ti mislis), ali svako pa cak i Dozer je bio u toj fazi, u pocetku, i bili su surovi, ne mozes okupiti bend i da odma' valja sve i da funkcionise kao kakav profesionalni svjetski bend. Ovo je jedan od nacina da se bendovi uvjezbaju, a ljudi bi naravno trebali doci kako god i podrzati lokalnu i regionalnu punk/hc scenu, svirke i koncerte.

    OdgovoriIzbriši