FEAR FACTORY, DEVIN TOWNSEND i SYLOSIS 1. decembra u Zagrebu!


Jedna od najvrelijih turneja u predzimskim danima posljednjeg mjeseca 2012. godine svakako je The Epic Industrialist Tour, koja 1.12. (subota) u zagrebački Boogaloo dovodi američke industrial metal veterane FEAR FACTORY, kanadskog glazbenog multi-genijalca Devina Townsenda i mlade nade britanskog modernog metala SYLOSIS.




FEAR FACTORY (fearfactory.com)

'Kumove' industrial-death metala, kalifornijski bend Fear Factory 1989. su pod imenom Ulceration osnovali gitarist Dino Cazares i bubnjar Raymond Herrera, a kasnije su im se pridružili pjevač Burton C. Bell i basist Dave Gibney. 1990. mijenjaju ime u sadašnje, a 1991. objavljuju demo snimke koje je čuo Max Cavalera i preporučio ih izdavaču Sepulture Roadrunner Recordsu, s kojim Fear Factory potpisuje ugovor. Debitantski album „Soul of A New Machine“ objavljen je 1992., a „Demanufacture“ 1995., i sa thrash metalom dopunjenom glazbenom koncepcijom, sampleovima, 'attackom' duplih bas bubnjeva i gitarskih riffova  dopao se kritici i publici, pa je mnogima upravo on nešto najbolje što je Fear Factory napravio.   


Tri godine kasnije izlazi „Obsolete“, prvi konceptualni album, koji se sa dodatkom progresivnih i alternativnih metal elemenata približio komercijalnijem soundu, pa je bio (i ostao) najprodavaniji album benda. „Digimortal“ je objavljen 2001., no nije upisao uspjeh kao prethodni, što je bio razlog nesuglasica unutar benda, a u konačnici i raspuštanja nakon što je u ožujku 2002. otišao Bell. Krajem 2002. Olde Wolbers i Herrera, a nešto kasnije i Bell ponovno se okupljaju, no Cazares je zbog sukoba s Bellom odbio nastaviti. „Archetype“ je izašao je 2004. i bio prvi album na kojem je napuštena tematiku 'vječne' borbe čovjeka protiv stroja, te se pisalo o ratovima, religijama, velikim korporacijama, sociološkim temama ... No album baš i nije dobro prihvaćen, kao niti nasljednik „Transgression“ (2005).

Prosinac 2006. donio je novi prekid, kraj druge, relativno neuspješne ere, a u travnju 2009. Bell je objavio kako su se on i Cazares pomirili i da zajedno rade na novom projektu. Taj projekt bio je u stvari 'novi', treći Fear Factory, a povratnički album „Mechanize“ je izašao u veljači 2010., na kojem su kombinirali sve stilove s kojima su se 'borili' tijekom više od dva desetljeća dugoj karijeri. Novi album Fear Factorya „The Industrialist“ najavljen je kao fuzija, jedno 'hibridno' izdanje industriala, death, groovea, thrasha, alternativnog metala sa sci-fi okruženjem, koja bi fanove trebalo baciti 'na koljena'. Koliko je u tome uspio, jedna od brojnih prigoda za provjeru bit će 1.12. u Boogaloo, što će u kratkom periodu, nakon nastupa na Metalfestu Hrvatska, biti drugi koncert Fear Factorya u Hrvatskoj.






DEVIN TOWNSEND (www.hevydevy.com)

Kanadski multi-instrumentalist, producent, kompozitor Devin Garret Townsend spada u red najtalentiranijih, najproduktivnijih i najutjecajnijih rock/metal glazbenika današnjice. U svojoj dvadesetak godina dugoj karijeri, bilo sa Strapping Young Lad (što mu je prvo bio pseudonim), sa solo projektima, Devin Townsend Bandom, Devin Townsend Projectom, Ziltoid 'alter-egom' snimio je devetnaest studijskih albuma sa iznimno šarolikim stilskim izražavanjem. Ima tu classic, hard, progressive i punk-rocka, heavy, industrial, thrash, progressive, groove i death metala, ambijentale, elektronike, popa, new-agea, no svima, koliko god da znaju biti eksperimentalni, ponekad i teško dokučivi, zajednička je karakteristika da su iznimno zreli i kompaktni, a spoj tekstova i glazbe uvelike nadilazi prosječnu inteligenciju.  




I dok se u devedesetima, usprkos vrlo dobrim izdanjima, tipa nastupnih albuma sa Strapping Young Lad ili  „Ocean Machine: Biomech“ (1997) nije uspio do kraja nametnuti, prijelom milenija bio je i prijelom u njegovoj karijeri. „Physicist“ (2000) i „Terria“ (2001) skrenuli su veliku pozornost na njega i ohrabren tom činjenicom, a zahvaljujući i urođenoj hiperproduktivnosti, počeo je snimati albume različitih stilova kao na tekućoj vrpci. Ponovno je 'oživio' Strapping Young Lad i snimio tri odlična albuma, „Strapping Young Lad“ (2003), „Alien“ (2005) i „The New Black“ (2006). Paraleno sa izdanjima SYL-a, radio je i sa Devin Townsend Bandom i snima nekoliko utjecajnih albuma različitih stilskih usmjerenja, „Accelerated Evolution“ (2003), „Devlab“ (2004), „Synchestra“ i „The Hummer“ (oba 2006), a onda raspušta oba benda i objavljuje solo album „Ziltoid the Omniscient“. Nakon toga glazbu malo ostavlja po strani i više se bavi produkcijom.

Nesumnjivu genijalnost dokazuje posljednje tri godine, kada sa The Devin Townsend Projectom radi četiri serijska, ali stilski potpuno različita izdanja. Rock album „Ki“ i 'komercijalni heavy' „Addicted“ izašli su 2009., a true metal izdanje „Deconstruction“ i new-age „Ghost“, u kojima je ponovno pokazao svu raskoš svog talenta, 2011. godine. Ta su se izdanja našla na Box setu "By A Thread - Live in London 2011", koji se sastoji od četiri DVD-a i pet CD-a sa nastupa snimljenih u studenom 2011. u Londonu.

Da ne misli stati i da mu ne nedostaje inspiracije dokazuje i podatak kako ove i slijedeće godine planira objaviti nova izdanja sa Devin Townsend Project-om, i to peto iz serije, pod imenom „Epicloud“, koje će stilski obujmiti četiri prijašnja, zatim sa Ziltoidom i s još nekim projektima, a produkcije albuma poznatih izvođača kao što su Steve Vai, Lamb Of God, Darkest Hour ili GWAR sigurno mu neće biti posljednje. Devin Townsend, uza sav talenat, posjeduje i karizmu kao malo koji glazbenik i nazočiti njegovom koncertu ispunjenje je sna svakom fanu.






SYLOSIS je mladi engleski band iz Readinga koji je u dosadašnjoj karijeri objavio dva studijska albuma, „Conclusion of An Age“ (2008) i „Edge of the Earth“ (2011), s kojim su ušli na britanski chart, a treći, „Monolith“, koji se snima u Monnow Valley studiju u Walesu sa Romeshom Dodangodaom, izlazi u rujnu. Sva im je izdanja objavio diskografski gigant Nuclear Blast, koji je u ovim mladim momcima prepoznao utjecajan bend nove generacije, tzv. modern metala. 

Sylosis je od početka krenuo u stvaranje moderne, epske glazbe s novim pravcem 'old school' thrash metala. Zvuk benda se sastoji od brzih i agresivnih riffova, gromovitih bubnjeva, zapetljanih gitarskih linija, drobećih solaža, divljih vokala i nezaboravnog ambijenta, a uz thrash, glazba im sadrži i utjecaje metalcorea, screama, hardcorea i death metala.

Turneja sa Fear Factory bit će nešto najuzbudljivije i najbolje što se ovom mladom bendu moglo dogoditi. Nešto kao ostvarenje snova.





Cijene ulaznica, kao i podaci o pretprodajnim mjestima bit će objavljene uskoro.

0 comments:

Objavi komentar