Intervju: RIOTOR (Ismar "IsmarEvil" Japic)


Prvi put da radimo intervju sa nekim bendom koji dolazi izvan naše regije. Radi se o Riotoru, kanadskom thrash/speed metal bendu. Razgovarali smo sa Ismarom "IsmarEvil"-om Japićem, koji je vokal u ovom bendu. Riotor je osnovan 2007. godine kada se Traumatism, bend u kojem su svirali Stefan i Kevin polako počeo raspadati. Do sad su snimili dva demo materijala (2007. i 2008.), jedan EP "Live for Steel" 2009. i full length album "Beast of Riot" (2010.). Sviraju uglavnom u Kanadi, a 2010. imali su mini turneju po Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Poljskoj. Kako Ismar kaže nada se da će svirati u BiH i susjednim zemljama...


Intervju radio: A. H.                                             Links:
Odgovarao: Ismar "IsmarEvil" Japić                        Riotor - official website
Datum objave: 24.08.2012.                                    Riotor @ facebook
Copyright: Bosnian Metal                                               Riotor @ reverbnation
                                                                                                                                 
Zdravo Ismare. Hvala na vremenu odvojenom za Bosnian Metal.
Ismar:  Pozdrav ekipi Bosnian Metala i svim metalcima iz bivše Juge. Moram prvo reći da mi je pravo zadovoljstvo da odgovorim prvi intervju na svom maternjem jeziku, a drugo da mi je još draže da je metal našao svoj put poslije svih problema koje je naša zemlja preživjela. Malo me je bilo strah da će vjerska i politička situacija nauditi povratku našeg načina života ali izgleda da ništa ne može zaustaviti metalnu mašinu.

Za početak nam reci nešto o Riotoru, (kako je sve krenulo, šta se mijenjalo do sada)?
Ismar:   Sve je počelo na Montreal Metal Massacre show-u 2007. gdje su svirali Razor, Anvil, DBC i neki manje poznati bendovi, pa smo ja i Kevin išli na dernek i za slam. Tada scena nije bila kao danas i nije bilo novih thrash-speed bendova odavde pa smo mi odlučili da stvorimo bend kao u dobra stara vremena. Tad su Kevin i Stefan još uvijek svirali u Traumatismu ali već su osjećali da se bend počeo raspadati. Tako smo počeli svirati zajedno ali je to sve bilo samo za zabavu sve dok se Tramautism nije stvarno raspao. Poslije nekoliko svirki sve je to nekako zvucalo orginalno i dobro, svima se sviđalo, pa smo našli bassistu i lead gitaru i odlučili da počnemo ozbiljno svirati, za zabavu, za raju i za slavu metala jer nas pet živi za metal oduvijek. Otada se nije puno promijenilo osim što smo stekli puno iskustva, upoznali se i postali braća, putovali zajedno, živjeli, pili, dijelili srežu i tugu zajedno. Detaljnu biografiju mozete pročitati na našoj web stranici Riotor.ca na engleskom i francuskom, nažalost jos nije prevedeno na nas.


Do sad ste binu dijelili sa Razor-om, Krisiun-om, Destroyer 666, Warbringer-om idr.
Ismar:  Najveći merak u svom ovom muzičkom biznisu su live nastupi a pogotovo sa grupama koje mi volimo i slušamo. Osim ovih spomenutih smo svirali sa Onslaught, Blasphemy, Brutal Thruth, Finntrol?, Death Dealer, Thor, Piledriver i puno drugih manje poznatih bendova. Svašta se desi tokom koncerata, kao npr. lažne dojave o podmetnutim bombama, zahvaljujući Benoitu iz Dethroner-a... ili se napijemo pa sve porazbijamo, tako da smo stekli loš glas, kao što je rekao jedan agent iz Montreala: "ja najradije ne bi nudio koncert onim divljacima iz Quebeca, ali moram kad sviraju dobar metal". Druga dobra stvar sa live nastupima je što su inače dobro plaćeni, može se prodati tona robe, uvijek se upozna zanimljivih ljudi, ali pored svega toga važno je da je dernek dobar.

Dosadašnji nastupi izvan Kanade?... i ima li nekih novih ponuda?
Ismar:  Mi smo 2010 bili na mini turneji, Francuska, Belgija, Njemačka i Poljska ali samo tri sedmice jer je nama teško naći vrijeme za turneje. Svi imaju dnevni posao pa je problem da svi uzmu sedmicu ili dvije u isto vrijeme. Tako da je ta naša turneja ustvari bila trka sa vremenom, ali smo ipak uspijeli svuda doći na vrijeme i napravit nered i svirat što bolje možemo. Bilo je to odlično iskustvo, svuda su nas fino primili hvala svima koji su bili tamo, mora da im nije bilo lako s nama.

Trudite se oko promocije, imate kvalitetnu internet prezentaciju/stranicu a album je izdat kao ploča, a može naći i iTunes-u, izdavač je iz Britanije... koliko se to isplati?
Ismar: Mi prednost dajemo pločama, jer je vinil najbolji format za metal i ima poseban zvuk, pa onda sve drugo. Imali smo samo ploče i majce, jer je izdavač label iz Irske (Bestial invasions), i ne pravi CD-ove. A što se tiče interneta, pored toga što je to najlakši način za publicitet, to uvijek zavisi od labela ili od ponuda koje dobijemo i ako prihvatimo, mi gubimo kontrolu nad tom ponudom i onda ovi iz industrije mogu radit šta hoće, zato se naš metal može naći bilo gdje. Uglavnom mi pokušavamo izdati sve formate kao LP, CD, MCD ili kasete da ima svega pomalo.

Vaše posljednje izdanje "Beast of Riot" je objavljeno 2010. kako je prihvaćeno kod metal publike?
Ismar: Ja mislim da su pravi metalci širom svijeta bili zadovoljni, uglavnom smo imali dobar feedback, svirali s dobrim grupama, sve smo je bilo rasprodano pa smo imali love, pa nered, haos... ali uvijek ima šminkera koji misle da oni nešto znaju o metalu, pa nešto seru, al' ko ih jebe!

Imate li informacije o tiražu i kako ide prodaja zadnjeg albuma?
Ismar: Ja stvarno neznam cifre o tiražu, to moramo Kevina pitati, on to sve prati, ali sve što ostane smo popili ili potrošili na snimanje novog albuma.

Riotor je, može se reći, spoj iskustva i mladosti... različitih ste generacija. Za Kevina i Stefana znamo da su u Traumatismu ali jeste li vi ostali bili u nekim drugim bendovima prije Riotora.
Ismar: Nismo za ozbiljno, samo svirka i cuga, ali sada Gab svira sa svojom dragom Demona iz Chile-a pa se često desi da smo na istim koncertima pa ako budemo došli sljedeće ljeto, biće www.demonametal.com s nama, yeah!


Upoznaj nas malo sa kanadskom scenom... šta bi ti izdvojio?
Ismar: To je dosta teško pitanje, ovdje ima „milion“ bendova, od black do heavy metala, između njih uvjek ima 90% da ne znaju šta rade a ona manjina što ostaje ubija totalno. stari bendovi kao Sacrifice, Razor, Voivod, Kataklysm itd. ostaju uvjek isto dobri i sviraju jednom u dvije tri godine a od novih samo neki ostanu duže vremena na sceni, da spomenem neke što se meni sviđaju kao Deathroner, naša raja iz Jonquiere, Alcholator iz Montreala, War Command iz Quebeca, Asgard, No Pity, Feast of Corpses, Amenophis, Havok legion, Metalian, Morgue, Mesrine, Bombnation, Saccage...

Koliko pratiš metal scenu u BiH, Srbiji i Hrvatskoj?
Ismar: Ja pokušavam da pratim što više mogu, ali sad ima puno bendova koje jos nisam imao vremena da pošlusam kako treba. Većina bendova koje sam dosad slušao su bili prilično dobri to mora da je radi toga što su bendovi koje slušam preporučeni inače od prijatelja, bližih ili daljih (tx Bekim).

A koliko su metalci ovde upoznati sa vašim radom?
Ismar: Ja se nadam da su bar čuli za nas, osim ovih što smo u kontaktu s njima. Prvi je bio Darko iz Skoplja, Terrorblast, koji je bio zainteresovan i čak je izdao kasetu našeg prvog demo izdanja „Death and Destruction“. A sad ćemo se pobrinuti da ove sto nisu čuli za nas, mi planiramo tuneju u Evropi na ljeto 2013 pa ako ikako budemo mogli obići BiH, Hrvatsku, Srbiju, umjesto da idemo u Njemačku, ja bih rado.



Kad se može očekivati novi album?
Ismar: Mi smo počeli da pišemo muziku i aranžmane za novi album i već imamo material koji bi mogli izdati. Sada sve to treba dobro uvježbati i preslušat detalje, ispraviti što nije dobro ili dodati, promijeniti djelove, riffove, beat ili vrijeme, uglavnom milion malih sitnica koje privuku našu pažnju. Mi se nadamo da album izađe prije ljeta 2013, planiramo nova turneja i tražimo novi label.

A hoćete li snimiti neki spot?
Ismar: Odavno mi razmišljamo da se spot snimi i naravno da ćemo snimiti jedan uskoro, samo što jošuvijek nismo našli vrijeme i mjesto da to sve ostvarimo, naš prijatelj Remi Couture koji je specialist za horror efekte će biti realizator i scenarist, ako ne bude u zatvoru, (smijeh), pa ćemo snimiti jedan spot kao film i jedan samo live scene.

Ako imaš nešto za dodati na ovo sve ili poručiti onima koji prate Bosnian Metal...
Ismar: Support your local 666 scene

Toliko za sad. Hvala ti i želimo vam puno sreće i uspjeha u daljem radu.
Ismar: Samo Metal

0 comments:

Objavi komentar