SCREAM FEST na kupalistu Bozjak kod Ljubuskog (13. i 14.07.2012.)

datum objave: 14.04.2012.
najava od 27.03.: ovde

13. i 14. jula ove godine na kupalištu Božjak u Studencima kod Ljubuškog, nakon tri godine pauze, održat će se novi Srcream Fest.


Posljednje izdanje održano je 2008. godine kada je u line upu bilo dosta dobrih bendova: Agonize, Festival of Mutilation, Toxicdeath, Ormus, Motherpig, Flatline, Beware, Terra Slaves, Delmats, Uncle Sam Decided, Sacramental Blood, Space Eater idr. 

Do sad je najavljeno 10 metal, hardcore i alternative bendova iz BiH, Hrvatske i Srbije: Pero DefformeroUncle Sam DecidedAesthetic EmpathyMrke PločeAnemijaAndrijaPrevailSiledžijeTerra SlavesHellRide.

Ulaznica za jednu večer: 5 KM


Pero Defformero je metal / turbofolk bend osnovan 1993. godine u Novom Sadu. Na početku vokal je bio Željko Jojkić, a 1995. godine nakon izdavanja prvog albuma umjesto Željka Dolazi Goran Biševac "Biške". Bend 1997. prestaje sa radom, da bi se okupili 2003. godine, a tri godine nakon toga snimili demo. 2008. godine ušli su u studio da snime drugi album Pero Defformero II koji je do sada ostao neobjavljen, a 2009. objavili su "Undergrand" i nakon toga par single-ova.


Aesthetic Empathy je sarajevsko-novotravnički metalcore / alternative sastav, koji je nastao od nekadašnjeg benda Kursk (osnovanog oko 2002.) AE je 2010. godine završio snimanje svog prvog albuma "Definement". Nekoliko puta su nastupili, a kao najvažniji nastupi izdvajaju se: na Demofestu u Banja Luci i na Sarajevo Metal Festu 2011. Još uvijek su u potrazi za izdavačem njihovog prvijenca. Planiraju uskoro snimiti i spot. 


Uncle Sam Decided je formiran u januaru 2007. godine u Sarajevu. Postavu benda čine članovi hardcore/punk i metal bendova. Nakon raspada benda “Access Denied”, gitarista Kenan Ljuca i bubnjar Vanja Gutić odlučuju nastaviti rad i oformiti novi bend. Već nekoliko gotovih pjesama kada im se pridružuje basista Vedad Strujić iz hardcore/punk benda “Stroj” (ex “Kazna”). Nakon što su izdali prvi EP "Lord of Insanity" 2008. godine, bend konačno izdaje i prvo full-lenght izdanje pod nazivom "State of Mind” koji sadrži devet pjesama na engleskom jeziku. 


HellRide je sarajevski metal bend nastao početkom 2011. godine. Bend čine muzičari koja sviraju i u drugim sarajevskim bendovima: Mirza - gitarist heavy metal benda Gnu (1994-1996) i voditelj je emisije Crna Ovca, Emir Saračević - bassist benda Snake Eater i voditelj The Aebyss Radio Showa, Damir Zirojević - bubnjar metal punk sastava Dozër i Pero Bruić - vokal benda Arhe. Njima se u ljeto 2011. pridružio i Gligor Glisha Popović (Snake EaterDeus ex Carousel i Ofsajd). 

Prevail je bend iz Splita (Hrvatska), osnovan krajem 2010. godine. Već 2011. godine su zabilježili par nastupa u Splitu, Trogiru, Omišu. Rade na autorskim pjesmama, a snimili su i spot za pjesmu Placebo God. Članovi benda su: Toni (vokal), Davor (gitara), Boris (gitara), Miran, Pere (bass) (bubnjevi).

Anemija je heavy metal bend iz Jablanice. U ljeto prošle godine snimili su svoj prvi demo album "Prolaze i posljednji dani" na kojem su se našle neke pjesme koje su nastale dok su radili pod imenom "Dreamers". Učestvovali su na Rock Marathon festivalu demofestu u Jablanici, FARSA festu u Čapljini i na drugim mjestima.


Andrija je počeo sa radom krajem 2002. Javno je počeo nastupati krajem 2005. Bend je snimio tri albuma: Grdna Rano, Neumjerenost u iću, piću i krvoproliću, Borba Bikova. U februaru 2009. Andrija snimio sva tri svoja albuma od nastanka do danas. Albumi izlaze pod nezavisnom etiketom Slušaj najglasnije!.


Bend Mrke ploče je osnovan 2007. godine u Imotskom (Hr) i trenutno broji 8 članova. Rade svoje pjesme koje su neki posebni i neuobičajeni mix punka, raggaea, metala, ska, rocka. Ima tu još svega, ali i ovo je dovoljno. 2009. godine bendu su se priključila još 3 člana i to trombonist, trubač i saksofonist. S takvom postavom zauzeli su 2. mjesto na 5. WHFest-u u Grudama, od 28 bendova. 

Siledžije su Rock / rap / alternative sastav iz Ljubuškog. Prošle godine su pobijedili na F.O.S.N.A. festu i Jaeger Musc Night takmičenju, a ove godine na devetom izdanju WHF-a (West Herzegovina Festival). Trenutno rade na svom prvom albumu.


Terra Slaves idejno postoji još od početka 90-ih godina. Bend je konkretizirao ideju koju su neki od članova provlačili još prije 10-ak godina u tadašnjim bendovima Secret South  i Neera Etva. Spajanje narodnih napjeva kao što su ganga i bećarac s modernijim glazbenim izričajima najbliži metalu i rocku je ono što ovaj bend čini prepoznatljivim. 2009. godine je snimljen demo, a trenutno snimaju svoj prvi album.Iza sebe imaju nastupe po festivalima većinom u BiH kao i klupske svirke po BiH i u Hrvatskoj, a nastupali su i sa bendovima Kultur Shock i Kries.

0 comments:

Objavi komentar