INTERVJU: The Loudest Silence (atmospheric symphonic metal)



U okviru obilježavanja internacionalnog praznika muzeja u saradnji sa ICOM-om (International Council of Museums), sarajevski symphonic metal sastav The Loudest Silence 18. maja 2013. nastupa sa udruženjem umjetnika BellArte, muškim ansamblom Preporod i Ramasom, u jedinstvenom spoju klasične i metal muzike u BiH. U pitanju je koncert na otvorenoj sceni kod Zemaljskog muzeja i nešto što dosad nismo imali priliku vidjeti kod nas. Imala sam potrebu da saznam malo više o ovom ambicioznom projektu, a o čemu je ustvari riječ, pročitajte u nastavku...


Intervju radila: Emina Hodžić                                                         Links:
Odgovarali: Taida Nazraić, Denijal Ćatović i Džemal Bijedić        Facebook 
Datum objave: 17.MAJ 2013. 
Copyright: Bosnian Metal 


Pozdrav TLS! Čula sam da se uveliko spremate za predstojeći internacionalni praznik muzeja. Možete li mi reći o čemu se ovdje radi i otkud TLS u čitavoj ovoj priči?

Taida i Denijal: Pozdrav Bosnian Metal! Da, radimo punom parom, već sutra imamo generalnu probu sa svima skupa, i jako smo uzbudjeni oko cijelog projekta. Internacionalni praznik muzeja je manifestacija koja se održava godišnje u svakoj evropskoj državi, a kao takva zahtjeva raznovrsost izvodjača, a The Loudest Silence je dobio ponudu za saradnju, s obzirom da se radi o symphonic metal bendu, logično da je to bio njihov odabir, jer je naša muzika spoj klasične i metal muzike. Džemal vam može reći nešto više o tome.

Džemal: Udruženje umjetnika BellArte ove godine po drugi put organizuje manifestaciju povodom Noći muzeja. Obzirom da se radi o većinom scenskim umjetnicima i muzičarima, ja sam kao dizajner upao u priču da im pomognem na vizuelnom nivou. Na jednom od sastanaka, dok smo se mi kao The Loudest Silence pripremali za nastup na Sarajevo Metal Festu, predsjednica udruženja BellArte, Nadža Pušilo je čula par pjesama benda i oduševila se. Vrlo brzo i spontano je imala viziju o spoju njihovih aktivnosti sa muzikom benda i tako je nastao performans koji ćemo svi skupa izvesti u okviru ceremonije zatvaranja Noći muzeja. Radi se o spoju muzike benda sa plesačicama udruženja, te muzičarima Muzičke akademije i dva muška hora. Iskreno, mislim da je ovo najambiciozniji projekat u kojem učestvuje jedan metal bend iz regiona, tako da smatram da se ovo ne bi smjelo propustiti. 

Zvuči kao da je ovaj događaj Noć Muzeja itekako dobro organizovan. Ko stoji iza toga?

Džemal: Iza organizacije Noći muzeja stoji prvenstveno udruženje umjetnika BellArte, ali se mora napomenuti da su imali i veliku pomoć od ljudi koji nisu članovi udruženja, ali smatraju da je sam projekat, kao i ideja o čuvanju kulturološkog nasljeđa BiH i opstanak njenih institucija od ogromne važnosti. Tu bih da imenujem ljude kao što su Samra Koričić, Ajdin Čolić, Naida Ferizović i drugi kojima nije bilo teško da pored svojih drugih obaveza, daju sve od sebe da se ovo desi i da se na kraju i ostvari saradnja BellArte-a i benda The Loudest Silence, te da se na binu pred širu javnost postavi simbioza metala i klasične muzike. 


Neposredno prije ovogodišnjeg SMF-a ste objavili da imate 3 nova člana. Dakle Mirza, Džemal i Samir, otkud oni u ovoj priči?

Džemal: Ja sam još sredinom 90-tih imao svoj bend u kojem sam svirao bas i pjevao. Na žalost, taj bend nakon mog povratka iz Njemačke nije nastavio sa radom, tako da sam ja nakon sviranja u jednom bendu koji je obrađivao ex-Yu hitove, okačio bas o zid i počeo se baviti promocijom metala. Iskreno, nisam ni slutio da bi mogao ponovo zasvirati, ali kada me je Mirza pitao bi li se priključio i pomogao njemu i bendu The Loudest Silence da odsviraju svojih 25 minuta na SMF-u, ja sam odmah pristao. Imao sam naravno svojih nedoumica, jer sam ipak zadnji put stajao na bini 1999. godine, ali sam u isto vrijeme bio jako zagrijan svirati sa tako talentovanim ljudima i to u jednom bendu koji sebe i svoju muzika shvata i te kako ozbiljno. Vjerujem da je za bend bilo sasvim logično da nakon što su ostali bez gitarista pitaju Mirzu za pomoć obzirom da je jedan od najiskusnijih i najboljih gitarista na domaćoj sceni, a još je i upoznat sa materijalom benda jer su kod njega i Emira u studiju Hell's Kitchen snimane demo pjesme. Što se tiče bubnjara, tu je bilo raznih kandidata, čak se radilo sa jednim, no to nije išlo po planu. Samira sam većinom ja nagovorio da upadne i to prilično kasno pred SMF, ali je pokazao i volju i znanje da prostudira pjesme i na kraju bendu da onu čvrstinu koja mu je potrebna. Povjerenje koje je zaradio i način na koji svira je bilo i više nego dovoljno da se bend odluči zadržati ga. 
Meni je bilo je jako lijepo raditi sa ljudima koji su idealan spoj iskustva i razumijevanja teorije muzike, sa osjećajem za harmoniju i aranžman. Malo koji bend je na mene u mom poslu promocije domaće scene ostavio ovako profesionalan dojam. Nakon SMF-a i pozitivne atmosfere unutar benda smo nekako nastavili u ovoj postavi i idemo dalje.


Kakva energija vlada u bendu? Koliko slobode ima svaki član da doprinese krajnjem željenom rezultatu? Čemu najviše težite?

Taida i Denijal: Od samog početka saradnje sa novim članovima, atmosfera u bendu je dobila novu dimenziju, i vlada jako pozitivna enegrija. Ono što je najbitnije je da se maksimalno razumijemo i poštujemo. Pjesme koje su snimljene sa bivšim članovima su gotove kao takve, i neće biti mijenjanja, medjutim, sve ostale pjesme koje će se naći na našem albumu će biti snimljene zajedno u saradnji sa svim članovima, i svako će imati dovoljno slobode za stvaranje pjesama. Bitan je finalni proizvod. A najviše težimo da svaki dio svake pjesme bude ono što mi u suštini želimo od muzike, imamo dovoljno strpljenja da se usavršimo kao muzičari, da napredujemo, i svaku pjesmu snimimo baš onako kako svima u bendu odgovara. Bez ishitrenih odluka, i nekih dijelova koji su nam manje dobri. Želimo da na kraju snimanja albuma, sjednemo, i zajednički poslušamo album, i da možemo reći da je to upravo ono što smo željeli.


Odakle vi uopće crpite ideje obzirom da bendovi ovog podžanra metala dosta slično zvuče?

Taida i Denijal: Dobro pitanje. Složićemo se sa tobom. Danas je jako malo originalnih bendova, a posebno symphonic metal bendova. Izvorni symphonic je skoro pa iščezao, i nažalost, na prste možemo nabrojati kvalitetne bendove koji su još uvijek dosljedni svom stilu uživanja u stvaranju. U ovakvoj muzici je jako bitna melodija ženskog vokala, dominantnog i energičnog, a isto tako nježnog i anđeoskog. Tekstovi igraju ogromnu ulogu u svemu tome, a Taida je ta koja piše naše tekstove. Najviše ideja crpi iz detinjstva i prirode koja nas okružuje. Takodje voli poeziju, a romantičari su ti koji joj daju najviše ideja. Filmovi igraju bitnu ulogu i velika su inspiracija za stvaranje muzike. Generalno, sve što nas okružuje utiče na stvaranje muzike. Životna iskustva, dogadjaji... 


Kakvi su vam planovi za ovu godinu? Snimate li šta novo? Možemo li nešto očekivati uskoro novije?

Taida i Denijal: Čim završimo sa nastupom za Noć Muzeja, nastavljamo sa radom. Prvo se spremamo za MetalDays, a kako ćemo imati 40 minuta na raspolaganju, uvježbaćemo par novih autorskih pjesama. A kada završimo sa MetalDays nastupom, nastavljamo sa snimanjem albuma. Takodje ima još jedan dogadjaj za koji se spremamo, o tome ćete saznati još više, kada i mi budemo imali informacija, a u pitanju je dogadjaj koji će se desiti na jesen. 

Velika je vijest da će upravo TLS predstavljati BiH na ovogodišnjem Metaldays festivalu, gdje ćete svirati sa velikim imenima kap što su In Flames, Iced Earth, King Diamond i drugi. Šta očekujete tamo i šta pripremate da ostavite najbolji utisak?

Taida i Denijal: Ovo je jedna specijalna prilika za naš bend, i očekujemo sve najbolje. Jako smo uzbudjeni kako zbog našeg nastupa tako i zbog svih velikih imena koji će nastupati tamo. To će biti jedno divno iskustvo za nas. Pripremamo energičan nastup, kako bismo predstavili ideologiju benda na najbolji mogući način, i stekli nove fanove.


Za više informacija o bendu, 
pratite ih putem njihove FB stranice:




The Loudest Silence

Taida Nazraić - vokal
Denijal Ćatović - klavijature
Mirza Ćorić - gitara
Džemal Bijedić - bass 
Samir Ramić - bubnjevi

0 comments:

Objavi komentar